söndag 18 december 2011

Borsjtj - rysk rödbetssoppa

En fantastiskt god och värmande soppa. Tar lite tid att tillaga, men det är mödan värt. Räcker till 4-5 personer, men receptet går att dubbla, och fungerar utmärkt att frysa.

Det här behöver du:
2 msk olja
1 finhackad gul lök, eller ta mer om du gillar lök!
1 vitlöksklyfta, kan hoppas över
6 möra färska rödbetor
en bit sellerirot, eller en palsternacka
2 morötter
2 tomater
salt
svartpeppar
3 msk rödvinsvinäger
en bukett på timjan och persilja
1 lagerblad
150 gr vitkål
2 råa potatisar
buljong, gör den helst själv
Smetana

Gör så här:
Fräs lök och vitlök guldgult
Ansa rödbetor, morötter, selleri/palsternacka och riv dem grovt
Lägg i grytan och tillsätt 3-4 dl buljong och kryddorna

Låt sakta koka tills de är mjuka
Under tiden river du vitkålen fint och skär potatisen i små kuber.
Lägg i grytan tillsammans med vinägern och späd med mer vatten, låt koka tills potatisen känns mjuk

Tag upp buketten och smaksätt till önskad styrka med salt och svartpeppar.
Ös upp soppan i soppskålar och lägg hackad persilja och en klick smetana i varje portion.

Servera med mörkt grovt bröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar