söndag 16 april 2017

Moussaka i modern stil

Moussaka kan vara fantastiskt gott... den här varianten är ännu godare!

Du behöver:
500 g lammfärs
2 st auberginer
3-4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3 st gula lökar, skurna i små bitar
1 st kanelstång
2-3 st stjärnanis
1/2 l buljong
1 st lagerblad
6 potatisar, fasta, skurna i slantar som till potatisgratäng
1/2 l bechamelsås (helst hemgjord)
200 g Västerbottenost, riven
Olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Babyspenat till serveringen


Gör så här:
Sätt ugnen i 200 grader, lägg de tvättade auberginerna i en ugnsfast form och grilla i 20 minuter
Vitlöksklyftorna kan du lägga i en foliekuvert fylld med lite olja och salt
Lägg foilepåsen med vitlöksklyftorna tillsammans med auberginerna
Medan auberginerna blir klara stek lammfärsen i olivolja, ställ undan
Fortsätt med att steka löken, kanelstången och stjärnanis
När löken börjar få färg lägg i köttet i grytan, lagerbladet och häll i halva buljongen och tomaterna
Sjud grytan tills mycket av vätskan har försvunnit
I en annan kastrul, koka potatisen i några minuter tills den bara börjar bli mjukt
Skär auberginerna på mitten och med en sked grepp ur innanmätet och mosa
Mosa vitlöksklyftorna och blanda med auberginerna

Nu ska vi sätta ihop moussakan
Börja med att lägga på potatisskivorna längs ner i en oljad ugnsfast form
Fortsätt med hälla över köttblandningen (ta ut kanelstång och stjärnanisen)
Lägg aubergineröran ovanpå köttet
Häll i bechamelsåsen över alltihopa
Strö på osten
Lägg formen i ugnen tills osten har smält och fått en fin gyllene färg

Servera moussakan över babyspenat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar