söndag 16 april 2017

Kaukasisk jambalaya - Plov

Inte riktigt som i Kaukasus... men gott ändå. Vill du göra en äkta Plov får du börja med att köpa en Kazan, fast det går också bra med kastrull typ Le Creuset!

Du kommer att behöva:
1,5 kg lammstek, skuren i kuber och det mesta fettet borttaget
(fettet kan användas att steka grönsakerna i)
2 st morötter, rivna eller skurna i fin julienne
4 st gula lökar, skurna i små bitar
1 st grön paprika, skuren i bitar
5 dl ris (paella typ eller italiensk Arborio)
1 l buljong (välj den du tycker bäst om), håll den varmt
1 hel vitlök, bara topppen avskuren
Olivolja
1 st lagerblad
2 röda chilifrukter, skurna i skivor
2 tsk spiskummin, nymalen
2 tsk rökt paprikapulver (spanskt typ)
Ev. 1 burk med kokta kikärtor
Ev. 2 dl passerade tomater (om man gillar färg och smak i grytan)
Ev. torkade aprikoser, skurna i småbitar (russin storlek)
Ev. lammkorv, typ kabanoss, skuren i slantar
Salt

Gör så här:
Börja med att steka köttet i hög värme och med mycket olja och en del lammfett
När köttet börjar få färg ställ undan det i en skål
I samma fett i kastrullen, stek lök och morot, lägg paprikan och chilin efter en stund
Häll i riset och blanda väl, häll i mer olja om de behövs och få riset att svettas
Lägg i vitlöken och resten av kryddorna, lägg sedan lammet och ev. korven i
Häll i det varma buljongen, koka upp och sänk sedan värmen, täck med lock
Nu kan du bestämma om du vill ha tomaten, kikärtorna och aprikoserna
Vid behov häll i mer vätska
Koka tills riset är klart
Servera med en god sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar