söndag 17 november 2013

Gumbo


Det här har vi velat laga länge.. länge.. länge... resultatet var precis som vi förväntade oss - suveränt!


Du behöver:
2 l buljong, helst hemgjord
en bit av fänkål, lika stor som löken, hackad i småbitar
1 st påse 500 g räkor, skalade
1 st burk kräftstjärtar i lake
250 g lax, skuren i bitar
300 g pangasius eller annan vit fisk
1-2 st kycklingbröst
5-6 st kryddiga korvar
och så den heliga treenigheten:
2-3 st selleristänger, hackade i småbitar
1 st gul lök, hackad i småbitar
2 st gröna paprikor, hackade i småbitar
1 st burk krossade tomater
2 st vitlöksklyftor, hackade
1 msk sambal oelek
1 tsk tabascosås
olivolja till stekning
salt
maizena eller roux blandning

Gör så här:
Värm buljongen
Värm upp en panna och stek alla grönsakerna med vitlöken tills de får färg
Skär kyckling i lagom stora bitar, stek och lägg i kastrullen
Skär korvarna i lagom stora bitar, stek och lägg i kastrullen
Skär fisken i lagom stora bitar, stek och lägg åt sidan
Häll grönsakerna i kastrullen och häll i tomaterna
Häll i en halv liter buljong och koka alltsammans upp och sjud i minst 15 min
Red ut maizenan i buljongen... så mycket som du tycker är bäst
Några minuter innan servering tillsätt den stekta fisken, räkorna och kräftstjärtarna

Servera gumbon med nykokt ris och en god baguette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar