måndag 24 juni 2013

Currygryta med jordnötssås

Fantastiskt god helvegetarisk gryta (Bharela sabzi shaak) som faller de flesta i smaken. Kräver lite pill, men det är värt allt arbete!


Du behöver:
ca 8 små delikatesspotatisar
8 små gula lökar
2 små auberginer
2 spetspaprikor
1 dl soja- eller kikärtsmjöl
6 vitlöksklyftor
2-3 msk farinsocker
2 msk fint riven färsk ingefära
1 msk chilipulver
1 msk malen spiskummin
4 tsk gurkmeja
4 tsk malen koriander
1 kruka finhackad koriander till garnering



Gör så här:
Skär aubergine i 3 cm tjocka skivor och lägg dem i ett durkslag med salt på. Detta gör man för att dra ut lite av saften som är lite besk.

Mixa jordnötterna
Pressa i vitlöken
Blanda med mjölet, kryddorna och sockret
Blanda i 5 msk olja

Skala eller skrubba potatisen och lägg i en vid stekpanna tillsammans med 2 msk olja och lite av jordnötsröran. Sätt grytan på medelvärme. Nu har du ca 10 minuter på dig att göra i ordning grönsakerna

Under tiden gör du i ordning grönsakerna.
Skär paprikorna på längden och rensa ur kärnhuset
Skär ett kryss i lökarna
Skölja av auberginerna och gröp ut lite i mitten
Fyll grönsakerna med jordnötsröran

Lägg grönsakerna i grytan tillsammans med resten av jordnötsröran och ca 6 dl vatten och 1 msk salt. Koka upp och sänk värmen och lägg över ett lock. Låt småputtra i ca 20 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka. Rör försiktigt i grönsakerna ibland.

Servera med naturell yoghurt och chapati. En lite söt öl passar bra till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar