torsdag 7 juni 2012

Fredagsmys för vuxna


Friterade bläckfiskringar och svart aioli tar inte lång tid att göra, ser spännande ut och är förföriskt gott!


Du behöver till bläckfiskringarna
Bläckfisk, djupfryst och rensad, 2 st.
Panko - asiatiskt ströbröd
Äggvita från 2 ägg, lätt uppvispade
Salt, vitpeppar och chilipeppar
Majs- raps eller solrosolja till fritering

Du behöver till den svarta aiolin
Bläck från bläckfisk (säljs i portionspåsar i välsorterade butiker)
Färdig majonnäs (eller gör din egen på äggulorna som blev över)
Vitlök, 1-2 klyftor
Saften från 1/2 citron
en liten klick dijon senap



Gör så här
Tina bläckfisken
Under tiden du väntar kan du göra aiolin klar. Pressa vitlöken och blanda i. Rör försiktigt i citronen och sedan bläckfiskbläcket.


Kontrollera bläckfisken så att ryggbenet är helt borta och ta bort sega hinnor.
Skär bläckfisken i tunna skivor, ca 1 cm.
Blanda panko och kryddor i en plastpåse.
Låt bläckfisken vända i äggvitan.
Lägg sedan bläckfisken i pankoblandningen och skaka om ordentligt tills ringarna är helt inbäddade i panko.
Fyll en vid gryta till 2 cm med olja och hetta upp ordentligt. Oljan har rätt temperatur när en liten brödbit som du lägger i blir brun med ens.
Fritera bläckfisken tills den får färg, lägg på hushållspapper.

Servera med ett vitt vin, en Sauvignon Blanc Arlewood från Austalien eller fransk Riesling Dopff & Irion sätter fart på smaklökarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar