söndag 11 mars 2012

Kladdkaka med whiskysås

Garanterad succé och så enkelt! Om du har ett bra recept på kladdkaka kan du använda det såklart, men den här varianten med apelsinmarmelad blir extra saftig.


Du behöver:
250 g smör
200 g mörk choklad 70%
2 1/4 dl socker
200 g bitter apelsinmarmelad
en nypa salt
5 ägg
drygt 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver





Såsen:
2 dl vispgrädde
200 g muscovadosocker (eller brunt råsocker, men muscovadosocker ger den rätta brända smaken)
300 g smör
4 cl whisky

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på svag värme. Bryt chokladen i bitar och smält ned den i omgångar i det varma smöret. Blanda i marmeladen, sockret, saltet och äggulorna och rör till en jämn smet.
Rör ned mjölet blandat med bakpulvret. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ned i smeten. Klä botten av en 22 cm springform med bakplåtspapper.
Häll i smeten och grädda kakan i ca 30 minuter. Passa den noga mot slutet så att den inte blir för torr.
Låt svalna i formen.
Gör såsen under tiden. Värm grädde, råsocker och smör och låt koka ihop till en simmig sås på svag värme. Smaksätt med whiskyn på slutet.
Garnera med frukt om du vill (på bilden mango och physalis) och låt kakan bada i såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar