torsdag 19 mars 2015

Korvkaka

Korvkaka är en klassisk svensk rätt som inte har något som helst att göra med korv. Det baseras på lever och fläskfärs. Den är mild och söt i smaken och kan överraska den som är skeptisk mot lever.

Du behöver:
400 g kalv- eller ungnötslever
1 gul lök
1/2 tsk timjan
1/2 tsk salvia
1/2 tsk mejram
2 ägg
100 g bacon
2 msk sirap
salt
nymalen svartpeppar

Korngrynsgröt:
1 dl korngryn
2 dl vatten
4 dl mjölk

Gör såhär:
Börja med korngrynsgröten
Koka grynen i vattnet under lock på svag värme i ungefär 30 minuter
Späd med mjölk och koka till en lös gröt, ställ undan
Sätt ugnen på 200-225 grader
Skala och hacka löken, fräs den mjuk i smör
Putsa lever från hinnor och blodkärl, hacka i mindre bitar
Mixa lever, lök, bacon, sirap, ägg, russin, mejram, salvia, timjan, salt och peppar i en matberedare
Tillsätt gröten och blanda väl
Häll smeten i en smord ugnssäker form eller om du vill göra lindad med baconskivor
Ställ in i ugnen i ca 45 minuter tills den är klar

Servera varm med rårörda lingon och skirat smör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar