fredag 5 december 2014

Indonesisk Laksa med lax och torsk

Så enkel att göra att du inte kommer att tro det...

Du behöver:
150 g lax, skuren i bitar
150 g torsk, skuren i bitar
1 pkt nudlar
1 brk kokosmjölk
2-3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 msk citrongräs, hackad
2-3 chillipepparfrukter
2-3 färska limeblad
50 g cashewnötter
Okra, färsk hela
Salladslök
Koriander, färsk
Fisksås
Sambal oelek
Kokosolja
Lime, skuren i skivor

Gör så här:
Börja med Laksa-blandningen
Mixa i mixer eller mortel citrongräs, limeblad, schalottenlökar, vitlök och cashewnötter
Värm upp oljan i en kastrull och stek Laksa massan tills den fått färg och börjar dofta
Häll i kokosmjölk och koka upp, sänk värmen och sjud i 10 minuter - häll i vatten vid behov
Lägg i okran och efter ett par minuter även fisken
Lägg i nudlarna, soppan är klar när nudlarna är klara
Smaka av och häll i lite fisksås och sambal oelek vid behov

Servera med salladslök skuren i julienne, hackad koriander och en skiva lime

Laksa kan göras på tusen sätt. Hemligheten är en god soppa, sedan kan du ha skaldjur, fisk och till och med kyckling i. Eller en enkel med bara räkor och koriander, tillsammans med papadum. Den här soppan har också gjorts med macadamia-nötter istället för cashew.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar