torsdag 25 december 2014

Fransk paj på västerbottniska

En västerbottenspaj gör alltid succé! Vi var på vin- och ostprovning med en inbiten fransman en gång, som var tvungen att erkänna att västerbottensost har något alldeles eget som är omöjligt att härma. Såklart det värmer ett västerbottens-hjärta! En Västerbottenspaj innehåller vanligen inte massa grönsaker och så, men det gör man ju precis som man vill. Ju mer du fyller den, desto mer blir den lik en quiche - alltså en fransk ostpaj - bortsett från den särpräglade västerbottensosten då förstås...

Pajskalet
150 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
2 msk kall mjölk eller vatten
1 tsk salt

Fyllningen
350-400 g västerbottenost
½ purjolök
2.d dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 ägg
salt och svartpeppar efter smak

En annan vanlig kombo är att ta i lite knaperstekt bacon, men du kan använda hårt stekta champinjoner om du vill undvika kött. Eller ta lite broccoli, så blir det mer åt det franska hållet. Tänk på att ju mer fyllning du har i, så behöver du minska lite på äggstanningen.

Gör såhär:
Börja med att sätt på ugnen på 200 gr
Nyp ihop smöret med mjöl, salt och mjölk så det blir en smidig hård deg, in i kylen och låt vila i ca 30 min.

Därefter kavlar eller trycker du ut pajdegen i önskad form.
Förgrädda pajen i ugnen ca 10 min, ta ut och låt svalna lite innan du fyller den.

Riv västerbottenosten, och blanda med den finstrimlade purjolöken.
Lägg allt i pajformen eller dela upp i portions pajformarna.
Häll på din äggstanning som du vispat ihop.
Grädda i ugnen i ca 20 min eller tills pajen har stannat.  

Serveringstips: gravad lax och hovmästarsås, tillsammans med ett vitt vin Campillo på druvan Viura

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar