söndag 17 oktober 2021

Turkiska ägg (Çılbır)

Vi kunde verkligen inte tro att smör, aleppopeppar, ägg och youghurt var gott, men det är en oslagbar kombination! Detta är vår version av den klassiska turkiska rätten Cilbir. I den klassiska rätten ska det definitivt vara porscherade ägg, men vi gillar "sunny side" stekta ägg med rinnig gula. 

Turkiska ägg passar finemang som lyxfrukost, eller ett matigare mellanmål. 

Du behöver för 2: 
4 skivor surdegsbröd att rosta och servera till
1 knippe färsk dill
200 gr grekisk youghurt
2 stora ägg
50 gram smör
1 msk olivolja extra virgin
1+ tsk aleppopeppar
Flingsalt

Om du vill - en vitlöksklyfta och kanske lite svartpeppar

Så gör du: 
Se till att youghurten är rumstempererad. Finhacka lite dill, och spara några knippen till presentation. Skär brödet.

Om du vill ha vitlök i så skala och pressa den i youghurten. Lägg i dillen och en nypa salt. Sedan vispar du youghurten så att den liknar grädde. 

Stek smöret sakta tills det blir gyllenbrunt. Lägg i aleppopepparen och olivolja och rör runt. stäng av och ställ åt sidan. 

Stek "sunny side" ägg i rikligt med smör. Rosta bröden.

Dags att servera: 

Fördela youghurtblandningen i botten på tallriken. Lägg äggen ovanpå youghurten. Häll över alepposmöret. Garnera med några dillkronor. Lägg brödet vid sidan. 

Ställ fram aleppopeppar, salt och svartpeppar för den som vill ha mer fart.

fredag 14 maj 2021

Gravade Äggulor

Gott som tillbehör med dess umami smak...

Du behöver:
5 st äggulor
2 dl socker
2 dl salt

Gör så här:
Blanda salt och socker i en låg behållare
Ta ut hälften av blandningen och lägg försiktigt ner äggulorna
Strö över resten av socker-saltblandningen
Plasta över och stäng behållaren
Ställ behållaren i kylen i 5 dygn

Efter 5 dygn, sätt ugnen på 80 grader
Lyft äggulorna ur socker-saltblandningen och skölj av
Torka med hushållspapper
Lägg äggulorna på ett plåt beklädd med bakpapper
Ställ plåten i mitten av ugnen i 3 timmar
Man kan behöva vända äggulorna ett par gånger under torkningen

Ta ut äggulorna och låt svalna

Nu har du en fantastiskt tillbehör som du kan använda till nästan vad som helst

Riv eller hyvla, servera till sallader, pasta, hamburgare... vad som helst du kan komma på

onsdag 12 maj 2021

Valnötsbröd

 Lite arbete med mycket resultat!

Du behöver
10gr jäst
5 dl kallt vatten
1 dl äppelmos
12 dl vetemjöl special
1 dl havregryn
2 msk olivolja
1 1/2 msk vitvinsvinäger
20 gr salt
2 dl valnötter

Gör såhär
Smula ned jästen i lite av vattnet i en degblandare. Rör tills det har löst sig. 
Tillsätt resten av vattnet och äppelmos, olja, vinäger, havregryn och vetemjöl. 
Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila 30 minuter. 
Arbeta in valnötter och salt. 
Täck bunken med plastfolie och låt endera jäsa i kylskåpet 8-10 timmar, eller ute i 2 timmar. 
Dela degen i två bröd. Lägg skarven ned i mjölade brödkorgar. 

Har du en baksten är det dags att börja värma upp den.
Om degen stått i kylskåp så låt den jäsa under bakduk i 2-3 timmar. Om den stått framme så räcker det med i 1-2 timmar. 
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp bröden och lägg på stenen eller en bakplåt om du saknar sten. 
Efter 5 minuter sänker du temeraturen till 190 grader och grädda ytterligare cirka 40 minuter. Innertemperaturen ska vara 96 grader. 

Variationer
Byt ut valnötter mot andra nötter. Eller strunta i nötterna och ta oliver! Smyg in lite russin om du gillar, eller varför inte tranbär?

Servera ljummet bröd med annanasmarmelad...mmmmm



måndag 29 mars 2021

Afrikansk makrillgryta med fou-fou

Fou-fou äts i väst- och centralafrika som komplement till grytor. Den görs då av rotfrukter som jams, matbananer och cassava som kokas och mortlas innan den vispas. Den ska ha en lite seg konsistens, men vara så mjuk, så att man kan använda den som sked då man äter med händerna. 

Här får du istället en fuskversion som är supersnabb att göra. Inte lika god som orginalet såklart, men passar bra för en lunch. 

Du behöver för 2 personer:

2 burkar makrill i tomatsås
1-2 gula lökar
olivolja
harissa
tomatpuré
grön krydda, färsk persilja är jättegott
1 tsk berberekrydda
salt
svartpeppar
gröna ärtor, brytbönor eller annat som ger lite sötma

mannagryn
40-50 gr smör
Aleppopeppar för servering

Gör såhär: 
Hacka löken lite grovare. Stek på medeltemp i olja, tills löken säkert mjuknat och börjar ta färg. lägg i en sträng harissa, och sedan ung en liten matsked tomatpure. Stek i oljan. Lägg i det gröna och stek lite till. 
Lägg i makrillen, dela lite. Krydda med berbere, och rör runt. Salta och peppra. Sänk temperaturen, smaka och justera. 

Koka upp 4 dl vatten med lite salt. Vispa i 1/2 dl mannagryn. Så snart grynen börjar svälla tar du grytan från plattan och byter vispen mot en träslev. Tillsätt smöret och rör snabbt så att vattnet ångar bort. Fou-foun ska vara så fast att du kan skapa en bulle med händerna (blöt händerna med kallt vatten först bara). 

Strö på aleppopeppar vid serveringen. 




 

söndag 7 mars 2021

Kycklingvingar och Gochujang glaze

Supergoda och enkla att göra!


Du behöver:

1 kg kycklingvingar, rengjorda och torkade

Gochujang glaze:
1 dl passerade tomater
1 msk Gochujang
2 msk risvinäger
3 msk japansk soja
2 msk agavesirap
2 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, hackade

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp
Puttra i några minuter tills blandningen tjocknat
Låt blandningen svalna
Marinera kycklingvingarna med marinaden i ett par timmar

Sätt ugnen på 200°C
Lägg kycklingvingarna på ett galler eller en förvärmd plåt
Grilla kycklingvingarna mitt i ugnen 15-20 minuter

Servera med en fräsch sallad och andra tillbehör







måndag 1 mars 2021

Mojo Rojo

Jättegod Mojo Rojosås


Du behöver:
400 g krossade tomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk paprikapulver
1 msk balsamvinäger
1 tsk strösocker/agave sirap
3-4 piri-piri, kärnorna urplockade
Salt
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
Fräs grovt hackad lök med oljan i en kastrull 
Tillsätt hackad vitlök och stek tills löken är mjuka 
Tillsätt paprikapulver och resterande ingredienser
Låt sjuda 20 minuter
Mixa slätt och smaka av med salt och nymalen svartpeppar
Häll över såsen i en skål och låt svalna

Gott till "Papas Arrugadas" (Skrynkliga potatisar) eller grillat 

måndag 8 februari 2021

Chiligryta med choklad

 En böngryta som värmer ända in i märgen!

Den ska planeras och den tar massor av tid, men inte särskilt svårt eller jobbigt. Mysigt att veta att grytan står i ugnen. Och den färdiga grytan är garanterat imponerande, fast absolut inget för de fega. Om du vill prova en snällare version så struna helt enkelt i habanero/chipotle och ta bara lite jalapeños.

Det du får är en chiligryta som pryder varje tacosbord, men den passar verkligen till alla möjliga tillfällen.

Receptet är för 8 personer, men du kan helt enkelt halvera det.

Du behöver 
1 paket, 500 gr,  torkade svarta bönor
4 gula lökar
1 hel (jo!) vitlök
1 msk torkad spiskummin
1 msk torkat korianderfrö
1 msk torkad timjan
1 tsk chiliflakes
2-4 stjärnanis
1 brk krossad tomat 500 gram + (minst) lika mycket vatten
1/2 dl sherry eller konjak
1 färsk jalapeño, eller inlagd
1/2 färsk habañero eller chipotle 
200-400gr mörk choklad 70% kakao
olivolja, ganska mycket
salt

Såhär förbereder du
Svarta bönor behöver ligga i blöt 10 timmar. Men ingen stress, de kan ligga betydligt längre, så det är inget du måste passa. Lägg de i blöt på kvällen om du tänker laga grytan på dagen, och tvärt om.
Vi väljer att koka dem lite innan blötläggningen, det gör det lite effektivare. Tjoffa i alla bönorna i gjutjärnsgrytan, fyll upp ordentligt med vatten. Koka upp och låt koka i 15-20 minuter. Stäng sedan av plattan och låt stå. Kom ihåg - salta INTE, det är det vi gör när allt är klart. 




























Såhär gör du

Om du väljer att koka under natten, se till att ta dubbla mängden vatten, så du slipper oroa dig.
Sätt ugnen på 160 grader. När jag kokar på natten sätter jag ugnen på 150 och kokar den klar på morgonen på 180 grader. 
Häll av bönorna och spola dem rena. Passa på att skölja ur grytan lite. 
Värm på korianderfrön och spiskummin i en stekpanna. Mortla dem tillsammans med  chiliflakes och timjan.

Hacka löken och vitlöken fint. Svetta lök och vitlök genomskinliga med rejält med olivolja i grytan.
Blanda i kryddorna , slå på tomat och vattnet, sherryn och de avspolade bönorna.
Lägg i  stjärnanis. Rör om ordentligt och ställ in i ugnen. Du kan kolla efter 2 timmar, då kan du ta ut och röra om. Om det är för lite vätska, häll på mer vatten. Det kan ta upp till 6-8 timmar innan de är klara. När bönorna är klara är de mjuka och har fått en lite krämig konsistens.

Nu är det dags att ta ut bönorna från ugnen, och
fiska upp stjärnanisen. Lägg i chokladen i bitar,
och rör ned tills de smälter.
Smaka bönorna för att ha en osaltad referens,
och först efter det får du salta :)
Vänta några minuter innan du smakar och salta
mer om det behövs. 

Till bönorna gifter sig alltid inlagd röd lök.