fredag 7 februari 2014

Pumparisotto med smörstekta skogschampinjoner och shitakesvamp

Inspiration hämtad från ett restaurangbesök... man kan inte låta bli att dela med sig ett sådant gott recept!

Du behöver för 4 portioner:
cirka 5 dl tärnad pumpa, t ex butternut eller muskat
4 dl risottoris
1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade
100 g shitakesvamp, ansade och skurna i stora bitar
100 g skogschampinjoner, ansade och skurna i stora bitar
cirka 1 liter grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl vitt vin
cirka 2 dl färskriven parmesanost
1 msk strimlad salvia, och några blad extra för dekoration
olivolja
smör
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här: 
Börja med att steka salviabladen någon minut i olja, ta upp och låt rinna av
Stek pumpan i smör och olja tills den börjar få färg, ställ undan
Stek svampen i smör tillsammans med vitlöken, ställ undan
Värm grönsaksbuljongen i en kastrull och håll den sjudande
Värm en tjockbottnad kastrull. Häll i lite olja, tillsätt schalottenlök
Tillsätt riset och låt det fräsa med tills riskornen och löken blir glansiga och lite genomskinliga
Häll på vinet och låt det koka in, täck sedan riset med buljong och låt även det koka in
Rör om ofta med en slev och fyll på med mer buljong allteftersom den kokar bort
Testa då och då tills du får riset som du vill ha det
Tillsätt då resten av smöret, salvia, svamp och parmesan och smaka av med salt och peppar
Rör om kraftigt och låt vila någon minut

Servera med extra parmesan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar