onsdag 26 juni 2013

Kryddig kycklingsallad - Laap Kai (Laab Kai, Larb Gai)

Fräscht och smakrikt... man känner sig lycklig när man äter Laos nationalrätt Laap Kai! Det tar en stund att göra, men är inte särskilt svårt, med våra anpassningar.


Du behöver till salladen:

2 kycklingbröst
ev. galangal, skuren i små, små bitar motsvarande 1/2 msk
3 stjälkar citrongräs, den inre vita och mjuka delen
2 finhackade vårlökar
2 schalottenlökar, fint skurna (asiatiska passar bäst)
1 färsk röd chili, fint skuren
1 påse babyspenat eller 1 st Nouvelle sallat
1 kruka koriander, där du använder hela, hackad
1 näve söt basilika blad
1 näve mynta blad
2 st limeblad
1-2 stjärnanis

...och till dressingen:
1 matsked fisksås av god kvalitet
1 tsk salt
4 msk limejuice
1 tsk socker

...och att strö över:
2 msk ris, torrstek och mald (finns att hitta i välsorterade asiatiska livsmedelbutiker)
1/2 påse torrostade jordnötter, fint hackade

Tillbehör:
Kokt ris
Skivade gurkbitar

Gör så här:
Blanda dressingen först
Du behöver smaka av den halvvägs så att du kan korrigera om du inte gillar smaken

Koka kycklingen väl, med lite salt och en 2 st stjärnanis, limebladen och resten av citrongräset
Ta ut kycklingen när den är genomkokt
Trasa sönder med gaffel och stek i jordnötsolja tills den får färg
Lägg i en skål

Blanda salladen i en egen skål och häll på dressingen

Servera med en god öl eller ett lite sötare vitt vin

Du kan göra en vegetarisk variant enkelt genom att byta ut kycklingen mot quornfärs... eller liknande.
Kycklingen kan också bytas ut mot grovhackade räkor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar