söndag 16 juni 2013

Feijoada

Nationalrätten i Brasilien är en ljuvlig böngryta fylld med smaker. Vi kunde inte motstå att göra den nu på sommaren.

Du behöver för 4 personer:
200 g rökt sidfläsk
350 g mager nötkött (eller varför inte kycklingfilé)
300 g kryddiga korvar
350 g svarta bönor
2 st stjälkar selleri
1 st stor gul lök
4-5 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek (mer om man gillar stark mat)
1 msk tomatpuré
1/2 tsk oregano, torkad
1/2 tsk spiskummin, pulver
Färsk koriander, hackad
Olja
Salt
Gör så här:
Skölj bönorna och lägg i tryckkokaren
Skär lök och selleri i små bitar
Sidfläsk skärs i 2 cm stora bitar
Dela vitlöksklyftorna i två, och lägg i grytan med resten av kryddorna
Skär köttet i 4 cm stora kuber, stek i olja så att de får en en fin yta, lägg i tryckkokaren
Stek korvar delade i lagom stora bitar, spara undan
Koka bönorna i 45 minuter och ta bort från plattan och låt tryckkokaren svalna innan du lägger i korven
Koka ytterligare i 20 minuter
Nu är Feijoadan klar
Servera med lite koriander, Pão de Queijo och ett gott vin eller öl!

Har man ingen tryckkokare då ska man börja göra grytan dagen innan
Skölj bönorna och blötlägg under natten...eller tidigt på morgonen
Koka enligt anvisningarna på paketet med alla ingredienserna som ovan
Korvarna...de läggs i sist minst 10 minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar