Cataplana är en traditionell rätt som kommer från Portugal och tillagas i en speciell gryta som heter ...cataplana! Jag har försökt efterlikna rätten utan den speciella grytan och utan alla färska råvaror från havet. En bra kopia som imponerar!
Du behöver till själva grytan:
500 g fisk. Välj fiskar som är fasta och inte feta. Torsk, hajmal, marulk och kummel fungerar utmärkt
500 g skaldjur. Välj det du gillar och inte bara små. Musslor, bläckfisk, räkor och krabbkött är bra alternativ
6 skalade tomater, skurna i större bitar
2 medelstora potatisar. Skala och skär i fina kuber
2 gula lökar, hackad i små bitar
1/4 fänkål, skuren i små kuber
3-4 klyftor vitlök, finhackad
olivolja
Gör din egen fiskfond:
räkrens
skal från tomater
vatten
sambal oelek
torkad pepparfrukt eller chilipeppar
en bit fänkål
en halv lök gul eller röd
en sked tomatpasta
salt
timjan
Gör så här:
Skala räkorna och lägg allt rens i en gryta. Häll över mycket vatten (3 liter ca). Lägg i sambal oelek, tomatskal, salt, peppar och timjan och resten av ingredienserna. Låt allt koka upp och koka ordentligt tills dess buljongen är reducerad till hälften.
Skär bläckfisken i ringar och stek hårt under kort tid. Alternativt grilla snabbt och skär sedan i bitar eller ringar.
Häll ordentligt med olivolja i en vid gryta och stek löken. Tillsätt potatisen och tomaterna. Låt koka ihop. Tillsätt fänkålen. Sila fiskfonden över och låt koka ihop tills potatisen går sönder. Nu är det dags att smaka av så att du fått med alla smaker du vill ha. Tillsätt fisken och koka några minuter tills den är klar. Precis innan servering lägger du i bläckfisken och skaldjuren så att de blir varma.
Servera med kokt potatis, bröd och en god alioli. En Verdejo passar mycket bra till, exempelvis Marques de Riscal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar