måndag 5 januari 2015

Stekt piggvar med bacon, puylinser, champinjoner, morotsstrimlor och rödvinssås

Huvudrätten i nyårsmenyn

Du behöver för 6 portioner:
900 g piggvarsfilé (eller 6 filéer)
100 g bacon, skuren i små bitar
2 morötter, i olika färjer, skivade i långa strimlor
24 (eller 4-5 per person) små champinjoner
smör

Linserna:
2 och 1/2 dl puylinser
1 vitlöksklyfta, delade i hälften
1 lagerblad
Salt

Rödvinssåsen:
1 flaska rött vin
1/2 l grönsaksbuljong
1 schalottenlök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, hackade
timjan, färska kvistar eller torkad
selleristjälkar, hackade
1 tsk soja
Olja
ev. majzena, för redning
1 msk smör, läggs i innan servering

Gör så här:
Börja med rödvinssåsen
Värm upp lite olja i en kastrull och stek lök och vitlök
Häll vinet, koka upp och sjud sedan tills hälften av innehållet är kvar
Häll i buljongen och resten av ingredienserna och koka tills hälften av vätskan är kvar
Redd såsen med maizena till önskad konsisten, smaka av
Sila såsen och spara undan tills det är dags för serveringen

Koka linserna i 7 och 1/2 dl vatten i 30-40 minuter tillsammans med resten av ingredienserna

Stek champinjonerna i smör och ställ undan

Stek bacon krispigt och ställ undan

Koka upp vatten och lite salt i en liten kastrull och lägg i morotsstrimlorna
Ta upp moroten efter bara en liten stund, de ska ha spänst kvar då de serveras
Man kan också slänga moroterna i ett isbad för snabbare cooling effekt

Värm upp mycket smör i stekpannan och stek piggvarsfiléerna 2-3 minuter per sida

Värm upp vinsåsen utan att koka och klicka i smöret, rör om

Nu kan du lägga upp fisk, en sked linser, morötter och champinjoner på en tallrik
Strö bacon över fisken och häll en matsked vinsås vid sidan om fisken

Servera genast och njut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar