söndag 18 januari 2015

Kroppkakor

Kroppkakor är som stora gnocchi, fast med fyllning, man skulle kunna kalla det för svensk pasta:) Lite lyxigt är det, inte för att det är särskilt svårt, men det är lite pyssligt. Passar utmärkt om ni är några stycken, man kan hjälpas åt. Ätes varma.

Det är ju svensk husmanskost, men de kan också göras vegetariska, och är nästan ännu godare då!

Det här behöver du till själva kroppkakorna
700 gr potatis, gärna King Edward
1 dl potatismjöl
3 st äggulor
50 gr smält smör
1 tsk salt, om du vill, också ett kryddmått vitpeppar
upp till 1 dl vetemjöl

Det här behöver du till fyllningen
300 gr bacon eller sidfläsk
1-2 gula lökar
nymald svartpeppar

Det här till servering
skirat smör
rårörda lingon, eller helt råa tranbär
om du vill: stekt savoykol, det passar mycket bra till!


Gör såhär:
Skär bacon i fina kuber. Skär löken fint. Stek båda lite hårt. Lite nymald svartpeppar på gör susen.

Skala, koka och pressa potatisen. Låt den svalna något. Rör i smöret, saltet, äggen, vitpepparen och potatismjölet till en fin deg. Om den är för lös, tillsätt vetemjöl. Degen ska vara smidig, men hålla ihop.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten, ta fram en hålslev.

Rulla en liten boll i handen, gör en grop och lägg i så mycket fyllning du kan. Täck igen och ge bollen fin form. Lägg in i det kokande vattnet. När kroppkakan är klar så flyter den upp.

Skrira smöret, halvera kroppkakorna, och servera med rårörda lingon och kanske lite stekt savoykål.

Kan njutas med öl, eller varför inte ett fylligt rödvin?

I det vegetariska receptet gör du själva kroppkakesmeten på samma sätt. Som fyllning passar 2 gula lökar och lika delar shitakesvamp och champinjoner, ca 200 gram tillsammans. Skär dem i mycket fina bitar och stek brunt i smör.

Till serveringen steker du 2 schalottenlökar, 4 färsklökar, 300 gram svamp som du tycker om, champinjoner och shitakesvamp är en vinnare.

På bilden är kroppkakorna gjorda som en rulle. Lägg två stora bitar platsfolie dubbelt. Ta halva smeten och platta ut till en kvadrat. Lägg fyllningen längs efter och rulla ihop till en korv. Snurra plastfolien och fäste en påsklämma i var ände. Gör likadant med den andra och lägg i kokande vatten. Koka ca 10 minuter, ta upp och låt svalna. Ta bort folien. Skär i 3 cm tjocka skivor, och stek i smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar