fredag 2 januari 2015

Körsbärs-mascarpone-choklad-tårta

En liten goding som passar bra som smaskig efterrätt också! En utmärkt nyårstårta, eller ett sjudundrande vuxenkalas. Den ska vara hög och maffig, men för det krävs att du har 3 stycken 20-centimeters springformar.

Du behöver
till bottnarna
2 ägg
2 1/2 dl starkt kaffe
2 1/2 dl filmjölk
1,25 dl majsolja eller annan matolja som inte ger smak
200 gr (drygt 3 dl) vetemjöl
450 gr strösocker
85 gr fin kakao (2 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

till fyllningen
500 gr mascarpone
3 dl vispgrädde
2 1/2 dl körsbärsmarmelad
120 gr strösocker
1 tsk vaniljpulver

till chokladtoppingen
100 gr mörk choklad
2 dl grädde
1 msk smör

till garnering behövs fina bigarråer

Gör såhär
sätt ugnen på 175 grader
smöra formarna
lägg gärna bakpapper i bottnarna

blanda alla torra ingredienser

kör ägg,kaffe,filmjölk och oljan i matberedare på långsam hastighet i någon minut
blanda i de torra ingredienserna och kör på medel hastighet i 2 minuter

Fördela smeten i formarna, sätt in mitt i ugnen
Grädda tills de är genomgräddade, minst 35 minuter
Ta ut och låt svalna

Vispa mascarpone, grädde, socker och vaniljsocker till en fluffig, fast kräm. Blanda i körsbärsmarmeladen. Vispa så att allt blandas jämnt.

Bred krämen mellan lagren, och fördela det sista av mascarpone-krämen ovanpå och runtom tårtan med en slickepott. Låt stå i 30 minuter i kylen.

Smält chokladen i ett vattenbad. Rör i grädden lite i taget och avsluta med smörklicken. Låt chokladkrämen svalna lite innan du lägger den på tårtans topp och garnerar med bigarråer.

Mmmmmmmmmmm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar