En liten goding som passar bra som smaskig efterrätt också! En utmärkt nyårstårta, eller ett sjudundrande vuxenkalas. Den ska vara hög och maffig, men för det krävs att du har 3 stycken 20-centimeters springformar.
Du behöver
till bottnarna
2 ägg
2 1/2 dl starkt kaffe
2 1/2 dl filmjölk
1,25 dl majsolja eller annan matolja som inte ger smak
200 gr (drygt 3 dl) vetemjöl
450 gr strösocker
85 gr fin kakao (2 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
till fyllningen
500 gr mascarpone
3 dl vispgrädde
2 1/2 dl körsbärsmarmelad
120 gr strösocker
1 tsk vaniljpulver
till chokladtoppingen
100 gr mörk choklad
2 dl grädde
1 msk smör
till garnering behövs fina bigarråer
Gör såhär
sätt ugnen på 175 grader
smöra formarna
lägg gärna bakpapper i bottnarna
blanda alla torra ingredienser
kör ägg,kaffe,filmjölk och oljan i matberedare på långsam hastighet i någon minut
blanda i de torra ingredienserna och kör på medel hastighet i 2 minuter
Fördela smeten i formarna, sätt in mitt i ugnen
Grädda tills de är genomgräddade, minst 35 minuter
Ta ut och låt svalna
Vispa mascarpone, grädde, socker och vaniljsocker till en fluffig, fast kräm. Blanda i körsbärsmarmeladen. Vispa så att allt blandas jämnt.
Bred krämen mellan lagren, och fördela det sista av mascarpone-krämen ovanpå och runtom tårtan med en slickepott. Låt stå i 30 minuter i kylen.
Smält chokladen i ett vattenbad. Rör i grädden lite i taget och avsluta med smörklicken. Låt chokladkrämen svalna lite innan du lägger den på tårtans topp och garnerar med bigarråer.
Mmmmmmmmmmm!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar