söndag 3 juni 2012

Vitello tonnato

En klassisk italiensk rätt som äts kall och som är godast dagen efter. Vi såg denna i Toscana på sommarsemester 2011, men smakade den aldrig där. Nu vet vi att vi måste testa originalet nästa gång vi befinner oss i Italien - det är mycket gott!

Du behöver:
500-700 g kalv (innanlår eller stek)
1 brk tonfisk
1-2 msk citronsaft
1 hårdkokt ägg
3 sardellfiléer
kapris
svartpepparkorn
buljong från kalvsteken
svartpeppar
vitlök
salt
parmesanost
2 dl vitvin
några kvistar salvia, färsk
1/2 gul lök
2 selleristjälkar

Gör så här:
Bryn köttet i stekpanna först om du vill ha en stekyta. Lägg salt, svartpepparkorn, selleri, lök, salviablad och vitlök i vatten tillsammans med vinet och koka upp. Lägg i köttbiten och koka ca en timme. Du kan kolla att köttet är klart med termometer, då är köttet ca 65-70 grader. Låt köttet kallna.

Om du vill kan du reducera buljongen under tiden, för att använda till såsen.

Under tiden gör såsen 
Mixa tonfisken med olja eller med buljong från kalven, citronsaft, skalat och delat ägg, äggula, sardeller, avrunnen kapris och svartpeppar. Kör till en slät dressing.

Skär köttet i tunna skivor, lägg på ett fat och bred såsen över. Garnera med parmesanost.

Servera med färskpotatis och sallad.

Ett vitvin passar bäst till denna rätt. Prova Kleine Zalze Chenin Blanc!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar