torsdag 15 december 2011

Chicken Pastilla (B'stilla)


En maträtt som visserligen tar lite tid att laga, men det är inte svårt. Och garanterat en överraskning för din gäst, med det starka, söta och köttet eller quorn i underbar harmoni i tre lager, byggd av filodeg

Man behöver:
Första lagret
5 gula lökar
sambal oelek, 1 1/2 msk
torkad ingefära, 3 krm
spiskummin, 4 krm
Om du kan hitta Indisk torkad och kryddade krusbär (amla), så är det bra, annars kan man ta torkade aprikoser och mer kryddor. Detta ingår inte i orginalreceptet, men med den indiska kryddningen är verkligen superb.
Ta 5 st i små bitar
Salt

Andra lagret
Quornfileéer 5 st, eller kyckling
Smör till stekning, använd ganska mycket, eftersom quorn i sig är lite torrt och får betydligt mer smak om du steker i smör och kryddor
Sambal Oelek
Salt
Om du är lat så tar du grillad kyckling, den behöver inte kryddas och stekas

Tredje lagret
1 påse sötmandel
2 dl russin
2 dl Grönsaksbuljong
2 msk strösocker

På toppen
Kanel
Socker

1 paket filodeg
Majsolja för att pensla filodegsarken

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader

Gör första lagrets fyllning
Hacka löken
Hacka den torkade frukten
Stek i mycket smör
Krydda med spiskummin, ingefära och salt

Gör andra lagrets fyllning
Skär quornbitarna i strimlor.
Stek i mycket smör och sambal oelek tills de fått färg
Låt svalna
Skär därefter i kuber. Om du väljer grillad kyckling behöver du inte steka den

Gör tredje lagrets fyllning
Skålla och hacka mandeln
Koka grönsaksbuljong och lägg sedan i mandeln och russinen. Sockra
Låt blandningen sjuda tills vattnet nästan är borta på låg temperatur.

Låt svalna lite

Ta en lämpligt stor form, pensla den med majsolja
Lägg i ett filodegsblad, över kanterna, pensla med olja
Lägg ett filodegsblad till, pensla med olja.
Lägg första lagret fyllning som är lökblandningen. Det ska vara ca 1 ½ cm tjockt

Lägg filodeg i 2 lager, pensla emellan
Lägg nästa lager fyllning som är quorn eller kyckling
Lägg filodeg i 2 lager, pensla emellan
Sista lagret fyllning är den söta mandelblandningen

Lägg filodeg i 2 lager, pensla emellan.

Vik upp filodegen till mitten så att det blir ett platt och fint knyte
Pensla på toppen och vid sidorna

In i ugnen tills filodegen tagit färg, ca 10 minuter

Strö kanel och strösocker ovanpå, medan den är varm
Om du vill, strö myntablad över

Servera gärna med Marockansk sallad... eller som på bilden med apelsinskivor och myntablad!

Vem kan motstå detta ?!

1 kommentar:

  1. Ingen kan motstå detta!! Så himla gott! Ska försöka laga detta i veckan och se om jag kan lyckas lika bra :-)

    SvaraRadera