måndag 30 januari 2012

Sushi - Nigiri, Maki och Tofukuddar!


Vad är godare än hemlagad Sushi? Och dessutom har man trevligt när man gör maten, ... det tar ju en stund!

Du behöver till sushiris:
6 dl sushiris
1 dl risvinäger
3/4 dl socker
2 krm salt

Till Nigiri och Maki:
Köp rykande färsk lax på fiskbutiken och frys in i minst 48 timmar, eller använd fryst. Innan tillagning låt laxen tina en stund utan att vara helt upptinad  och skär i tunna skivor.
Du kan köpa rensade och delade räkor och bläckfisk skivor i Asien-butiken.
Avokado
Gurka
Wasabi och crème fraiche
Gärna salladslök i långa strimlor eller julienne
Gräslök
Mango i långa, smala, stavar

Gör så här:
Följ instruktionerna från sushiris paketet. Koka ihop vinäger, sockret och saltet. Vänta tills riset är ljummet, droppa in vinägern blandningen. Låt stå tills riset är rumstempererat. Börja rulla Maki eller pressa ihop Nigiri. Lägg en klick wasabi blandningen ovanpå Nigirin och en tunn skiva fisk eller räka/bläckfisk. Maki kan innehålla stavar gurka, avokado, salladslök, mango eller annat gott du gillar. Glöm inte laxen eller annat fisk. 


Tofukuddarna:
Blanda tonfisk och crème fraiche och en klick majonnäs.
Numera går det att hitta Tofukuddar i välsorterade butiker och självklart finns det på Asien livs butiker. Tina och pressa allt vatten ur dem innan du fyller med tonfiskblandning.

Viogner viner är ett bra val till Sushi. Clay Station från USA är ett bra val.

Lycka till och hoppas det smakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar