söndag 22 januari 2012

Kycklingmole

En mexikansk rätt som passar till tortilla, eller som här, med mexikansk ris, picklad rödlök och crème fraiche. Mole är en kryddblandning som är svårt att få tag på, och som inte låter sig tillverkas hemma i ditt kök så enkelt :) Men när du väl har tillgång till den, så kan du göra denna kycklingstuvning.


Gör så här:
Koka kycklingfiléer i buljong
När kycklingen är genomkokt
Dela köttet i trådar med en gaffel
Tillsätt Mole och värm, späd med lite av buljongen
Servera med ris och en god sallad.

Om du inte hittar Mole, här kommer ett recept:

30 g torrostade jordnötter
30 g sesamfrö
30 g pumpafrön
5 cm kanelstång/stänger
60 g sötmandel, malen
1 tsk kryddpeppar, mald
0,5 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk timjan
1 tsk torkad oregano
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 st jalapeño
60 g russin
7 msk solrosolja
3 dl grönsaksbuljong
125 g mörk blockchoklad

Kör jordnötter, sesamfrön, pumpafrön och kanel i en mixer eller matberedare. Tillsätt den malda mandeln, kryddpeppar, kryddnejlikor, timjan och oregano, lök, vitlök, chili och russin. Kör till en tjock pasta.

Hetta upp solrosoljan i en stor gryta, lägg i pastan och stek i 2 minuter under ständig omrörning. Häll i buljongen långsamt och rör väl. Bryt blockchokladen i bitar och lägg dem i såsen. Rör väl tills chokladen har smält. Låt sjuda i 10 minuter. Såsen ska vara ganska tjock.

En smörig Chardonnay eller mjuk Pinot Noir passar bra till den här rätten... men också öl... typ Corona eller Sol... Viva Mexico!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar