söndag 22 januari 2012

Empanadas

Det finns inga som älskar sina piroger så som chilenarna! De tillverkas med mycket kärlek och äts i glada vänners lag och såklart med Pebre!

Du behöver:
Deg
1 kg vetemjöl
1 tsk salt
125 g smör
4 msk olivolja
3 och 1/2 dl kallt vatten

Fyllning
1 kg fransyska
4 st gul lökar
2 tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskumminfrön, eller malen spiskummin
3 msk olja
(för mer smak- 1 tärning oxbuljong i 4 dl vatten)

salt
svartpeppar

4 st ägg
svarta oliver
russin

Gör så här:
Börja med degen
Blanda ihop alla ingredienser och forma till en boll
Slå degklumpen med handflatan några gånger
Sätt i kylen minst en halvtimme
Skär i mås formar och kavla ut.

1. Koka äggen, de ska vara hårdkokta.
2. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt köttet, hackad i småbitar och fräs. Tillsätt chili, spiskummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt oxbuljongen om vätska behövs.
3. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer paprikapulver och spiskummin. Låt svalna.
4. Dela degen i 20 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
5. Skär äggen i klyftor.
6. Lägg en sked köttbladning, en äggklyfta, ett par oliver och några russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck ihop kanterna, kan göras med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg för färgens skull.
7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.

Det självklara dryckesalternativet är Castillo de Molina Cabernet Sauvignon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar