söndag 20 maj 2012

Tjälknöl

Om man verkligen vill äta något exotiskt från Norrland ska man skippa surströmmingen och gå direkt på tjälknöl. Det är dessutom inte alls svårt att tillaga! det som behövs är tid, kärlek och en älgstek. Garanterat lyckat!


Det här behöver man:

Benfri djupfryst älgstek, 1 1/2 kg

Saltlag
2 liter vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
12 krossade svartpepparkorn
1-2 lagerblad
5-10 enbär
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
torkade kryddor, en blandning av det du gillar, men gärna rosmarin, mejram, kyndel, timjan1 msk torkad timjan. Enbär kan du också ha om det är en smak du gillar, ca 2 matskedar

Gör så här:

På kvällen
Sätt ugnen på 75 grader. Lägg steken i en liten långpanna. Låt vara i ugnen över natten 8-12 timmar. Steken är klar då innertemperaturen är 65-70 grader.

Koka saltlagen.Koka upp vatten och salt. lägg i kryddor och vitlöken. Låt kallna

När steken är klar
Lägg den varma steken i lagen i en plastpåse. Låt ligga svalt i 4-5 timmar.

Ta upp steken och torka lätt med ett papper. Skär i tunna skivor.
Serveras alltid med rönnbärsgelé! Annat som är gott till är sallat och  potatisgratäng. Om du serverar pressad eller kokt potatis bör du ha en portvinssås eller svampsås till. En god risotto kommer också garanterat att fungera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar