Det här receptet är ett försökt att återskapa den otrolig goda rätten vi åt i La Spezia vid hamnområdet på "Dai Pescatori", helt oförglömligt. Men kom i tid (maten tar snabbt slut) och räkna med att stå i kö - många italienare och turister söker sig dit för genuina italiensk rätter med fisk och skaldjur!
Du behöver:
400 g torskfilé
tomater
lök
3-5 aubergine
svarta oliver, urkärnade och halverade
fiskbuljong
parmesanost
örtkryddor, salt och socker
Sätt ugnen på grill
Gör så här:
Gör först en riktigt god tomatsås:
10-15 tomater, som du skalar och skär i bitar. Ta inte med den hårda mitten.
2-3 gula lökar som du hackar
2-3 "guindillas", alltså stark pepparfrukt typ piri-piri eller bird-eye
en nypa socker
salt
1 msk örtkrydda du gillar, gärda en blandning av timjan och basilika
1 dl olja
stek löken hårt i oljan och lägg i pepparfrukterna
lägg i tomaterna och örtkryddorna
rör då och då och låt tomaterna falla sönder och låt det mesta av vattnet koka bort
smaksätt med socker och salt
Medan tomatsåsen kokar ihop så grillar du aubergine:
Skär auberginerna längs med i 1 1/2 cm tjocka skivor.
Lägg dem på galler
Pensla med olja och strö över lite salt
Grilla tills de är gyllenbruna, vänd och grilla andra sidan
Lägg ett lager aubergine i botten på en ugnsform
Fördela fiskfiléerna ovanpå auberginerna
Smula fiskbuljong över fiskfiléerna, krydda extra med lite timjan om du vill
Strö över lite oliver
Lägg tomatsås så att det täcker fisken
Dags för nästa lager aubergine
Och ett tjockt lager med tomatsås med eller utan oliver
Sätt in i ugnen 200 grader tills fisken är kokt
Strö rikligt med parmesanost över och låt smälta
Servera med ruccolasallad, vitt bröd och ett gott vin! En Pinot Noir från Nya Zeeland kanske.. vad sägs om Saint Clair?!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar