måndag 8 februari 2021

Chiligryta med choklad

 En böngryta som värmer ända in i märgen!

Den ska planeras och den tar massor av tid, men inte särskilt svårt eller jobbigt. Mysigt att veta att grytan står i ugnen. Och den färdiga grytan är garanterat imponerande, fast absolut inget för de fega. Om du vill prova en snällare version så struna helt enkelt i habanero/chipotle och ta bara lite jalapeños.

Det du får är en chiligryta som pryder varje tacosbord, men den passar verkligen till alla möjliga tillfällen.

Receptet är för 8 personer, men du kan helt enkelt halvera det.

Du behöver 
1 paket, 500 gr,  torkade svarta bönor
4 gula lökar
1 hel (jo!) vitlök
1 msk torkad spiskummin
1 msk torkat korianderfrö
1 msk torkad timjan
1 tsk chiliflakes
2-4 stjärnanis
1 brk krossad tomat 500 gram + (minst) lika mycket vatten
1/2 dl sherry eller konjak
1 färsk jalapeño, eller inlagd
1/2 färsk habañero eller chipotle 
200-400gr mörk choklad 70% kakao
olivolja, ganska mycket
salt

Såhär förbereder du
Svarta bönor behöver ligga i blöt 10 timmar. Men ingen stress, de kan ligga betydligt längre, så det är inget du måste passa. Lägg de i blöt på kvällen om du tänker laga grytan på dagen, och tvärt om.
Vi väljer att koka dem lite innan blötläggningen, det gör det lite effektivare. Tjoffa i alla bönorna i gjutjärnsgrytan, fyll upp ordentligt med vatten. Koka upp och låt koka i 15-20 minuter. Stäng sedan av plattan och låt stå. Kom ihåg - salta INTE, det är det vi gör när allt är klart. 




























Såhär gör du

Om du väljer att koka under natten, se till att ta dubbla mängden vatten, så du slipper oroa dig.
Sätt ugnen på 160 grader. När jag kokar på natten sätter jag ugnen på 150 och kokar den klar på morgonen på 180 grader. 
Häll av bönorna och spola dem rena. Passa på att skölja ur grytan lite. 
Värm på korianderfrön och spiskummin i en stekpanna. Mortla dem tillsammans med  chiliflakes och timjan.

Hacka löken och vitlöken fint. Svetta lök och vitlök genomskinliga med rejält med olivolja i grytan.
Blanda i kryddorna , slå på tomat och vattnet, sherryn och de avspolade bönorna.
Lägg i  stjärnanis. Rör om ordentligt och ställ in i ugnen. Du kan kolla efter 2 timmar, då kan du ta ut och röra om. Om det är för lite vätska, häll på mer vatten. Det kan ta upp till 6-8 timmar innan de är klara. När bönorna är klara är de mjuka och har fått en lite krämig konsistens.

Nu är det dags att ta ut bönorna från ugnen, och
fiska upp stjärnanisen. Lägg i chokladen i bitar,
och rör ned tills de smälter.
Smaka bönorna för att ha en osaltad referens,
och först efter det får du salta :)
Vänta några minuter innan du smakar och salta
mer om det behövs. 

Till bönorna gifter sig alltid inlagd röd lök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar