söndag 7 februari 2021

Misopanerad aubergine

Aubergine är en favorit, den är matig och suger åt sig alla smaker, men har även en helt egen distinkt smak. Och den mättar bra! Denna variant kan endera ses som tillbehör, eller vara hjälten med lite ris. Det är ursprungligen en klassisk japansk rätt som heter Nasu dengaku. Receptet är beräknat till 4 portioner.

Du behöver: 
4 auberginer
4 msk gul misopasta
2 msk mirin
1-2 msk strösocker (eller agavesirap)
2 msk vitt vin
1 msk neutral olja, samt olja till stekning
sesamfrö
1 knippe hackad gräslök


Gör såhär: 
Sätt ugnen på 225 grader. 

Gör såsen genom att blanda miso, mirin, det söta, vinet och oljan. 


Det ursprungliga sättet att tillaga auberginerna är detta: 
Dela auberginerna på hälften. Lägg i en eller flera skålar, täckta av vatten under 5 minuter. Häll av vattnet och torka av. 
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i auberginerna med skalet nedåt. Lägg på ett lock och stek ca 4 minuter tills skalet fått färg. Vänd på auberginerna och stek på andra sidan ca 4 minuter tills de fått färg. Lägg auberginerna på en plåt med skalet nedåt. Pensla på såsen och ställ in i mitten av ugnen 4-6 minuter tills ytan fått fin färg. 

Mitt sätt är att göra såhär: 
Skär auberginen i 2,5 cm tjocka skivor. Salta dem och låt safta sig 10 minuter. Skölj och torka av skivorna. Stek auberginerna i en grillpanna med räfflor. Lägg på plåten och pensla på såsen. Sätt plåten i mitten av ugnen 4-6 minuter tills ytan fått fin färg. 

Ta ut och garnera med sesamfrö och gräslök. 
Vi serverar gärna med ugnsrostad smashad potatis med brava-sås. 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar