måndag 9 februari 2015

Skaldjurslaksa

Inne i en period med östasiatiska smaker,... fantastiska malaysiska, indonesiska, singaporianska rätter!

Du behöver:
för Laksapastan:
3 cm stor bit av färsk galangal, skalad och hackad
2 stjälkar färsk citrongräs, hårda ytterskalet borttaget, hackade
3 röda spanska chilifrukter, hackade
3 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
korianderstjälkar, hackade
1 tsk kokosolja

för Currysåsen:
kokosolja
1 och 1/2 msk korianderfrön, stötta
1 msk gurkmeja
1 cm stor bit räkpasta (belachan)
400 ml kokosgrädde
1 msk farin socker
400 ml grönsaks- eller skaldjursfond
3 limeblad
Thaibasilika
Fisksås
Skaldjur och fisk:
400 g räkor, rensade
1 st torkfilé
4 kammusslor
12 musslor, förkokta med skal
200 bläckfiskringar
ev 400 g vongole musslor

Garnering:
Vitlöksskivor, friterade
Lime skuren i skivor
Färsk koriander
Salladslök, skivad
Roti bröd till serveringen

Gör så här:
Börja med laksapastan
Kör alla ingredienser in en mixer och ställ undan
Fortsätt med currysåsen, värm upp kokosoljan i en stor panna/kastrull
Lägg i de stötta korianderfröna och gurkmejan, fräs 20-30 sekunder 
Lägg i laksapastan, och stek i en halvminut
Häll i kokosgrädden, räkpastan, limebladen, sockret, några droppar fisksås och låt koka i 15 minuter
Häll i grönsaks- eller fiskbuljongen
Värm upp en stekpanna med kokosoljan, stek fisk, bläckfisk och kammusslorna 
Lägg thai basilikan, fisken, bläckfisken och alla musslor i såsen och koka ett par minuter

Garnera med korianderbladen, salladslök, räkorna, lime och vitlök

Servera med Roti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar