Du behöver för 6 personer:
800 g vitfisk, filéer
2 tsk tapioca- eller potatismjöl
2-3 tsk fisksås
300 g ekologiska jätteräkor, kokta
75 g korianderrot (finns i asien livs)4-5 röda chilifrukter, urkärnade
2 tsk gurkmeja, färsk riven är ännu godare
3-4 schalottenlök, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk torkade asiatiska små räkor (se bilden ner)
1 msk palm socker eller brun farin
1 tsk sambal oelek
10-15 macadamianötter
1/2 tsk belachan (asiatisk räkpasta - kan ev. uteslutas)
2 tsk räkpasta med sojabönolja (kan ev. uteslutas)
440 ml kokosmjölk
ev. 1 dl vatten
4 Kaffir limeblad, frysta är godare än torkade (finns i asien livs)
2 msk kokosfett
salt och vitpeppar, att smaka av
Gör så här:
Börja med att skära filéerna i lagom stora bitar, ungefär 8 cm stora
Häll 1 msk fisksås, salta och peppra och ställ undan
Mixa ihop chili, vitlök, schalottenlök, korianderrötter, nötter, sockret och resterande fisksås
Värm upp kokosoljan i en stor panna eller kastrull
Stek de mixade ingredienserna ett par minuter tills de börjar dofta
Häll i kokosmjölken, sambal, gurkmeja, limeblad, torkade räkorna, belachanpasta och räkpasta
Sjud i några minuter, häll i vatten om det behövs, smaka av
Lägg i fiskbitarna och koka vidare till fisken är klar
Servera med kokt ris, nystekta roti bröd och ev hackad färsk koriander
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar