söndag 15 februari 2015

Mustig chokladpaj med karamell

Annorlunda och god chokladpaj!

Du behöver:

Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 dl florsocker
1 ägg

Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, 65-70%
1 msk sirap
1 msk florsocker
50 g smör

Salt karamell:
1/2 dl strösocker
1 msk vatten
1/2 tsk flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom ägget
Tillsätt ägget och arbeta inte för länge med degen för extra fin konsistens
Lägg degen i kylskåp minst en halvtimme
Tryck ut pajdegen i en form, 20-24 cm i diameter
Stick små hål i degen före gräddningen
Grädda i ugnen i 15 minuter på 200 grader
Ställ pajskalet att svalna

Hetta upp grädden och lägg i den hackade chokladen, sirap och florsocker
Rör till hela chokladen har smält och tillsätt smöret och rör ner
Häll upp i en skål och ställ åt sidan

Smält socker med vatten i en kastrull till en ljus karamell, rör inte annars kristalliserar sockret igen
Häll karamellen på bakplåtspapper och strö över flingsalt
När karamellen stelnat bryt i mindre bitar och blanda med chokladkrämen

Fördela chokladkrämen över pajskalet
Servera tillsammans med vispgrädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar