tisdag 24 februari 2015

Blodkorv, eller på spanska - Morcilla

Blodkorv är fantastiskt gott. Det är en klassisk rätt och det finns såklart många variationer. Bara i Spanien kan man hitta flera och varje är "den rätta" :)  Servera med potatis och smör, som på bilden med polenta och sotad purjolök, eller i en ny version med tunt skivad och hårdstekt savoykål! Receptet är för 4 personer

Du behöver
500 ml nötblod
2 gula lökar, finhackade
2 klyftor vitlök, pressad
250 gram pancetta (eller bacon)
150 gram dagsgammalt bröd
salt, paprika, vit- eller svartpeppar och spiskummin
smör
fjälster
bomulls-snöre

Gör såhär
Smält smöret på låg värme och stek löken mjuk, utan att den tar färg. Ta upp och låt löken svalna.
Skär pancettan i ytterst små bitar
Smula brödet fint
Blanda samman kryddor, blod, bröd och lök.
Mata ut korvsmeten i fjälster och knyt korvar ca 8 centimeter

Koka upp en stor gryta med vatten
Lägg korvarna i det kokande vattnet, ställ av från vattnet och låt stå ett par minuter
Häll av vattnet och låt korvarna smalna ett par minuter
Stick sedan hål på korvskinnet med en tunn sticka

Stek korvarna krispiga i smör innan servering
Servera med kokt potatis eller potatismos... eller som på bilden, tillsammans med polenta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar