700 g benfritt lamm
3/4 dl naturell yoghurt
2 msk vinäger
2 tsk kikärtsmjöl
1 tsk mald gurkmeja
Rensa köttet och skär i 2,5 cm stora tärningar. Blanda övriga ingredienser. Lägg i köttbitarna och gör lufttätt. Låt ligga i kylen 4-5 timmar eller över natten. Låt stå i rumstemperatur innan tillagningen
Grytan;
4 msk solros- eller olivolja
5 cm kanelstång, halverad
5 kryddnejlikor
2 kapslar grön kardemumma, stötta
2 lagerblad
1 stor lök, finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
2 tsk ingefära
2 tsk mald spiskummin
1/2 - 1 tsk chilipulver
200 g konserverade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker
Värm oljan i medelstor, tjockbottnad kastrull på låg värme. Lägg i kanel, kryddnejlikor, kardemumma och lagerbad och stek 30 sekunder, lägg sedan i löken. Öka till medeltemperatur och stek under omrörning 4-5 minuter tills löken blivit genomskinlig.
Tillsätt ingefära och vitlök och stek ytterligare 5 minuter.
Tillsätt spiskummin och chilipulver och fräs under 1 minut. Häll i tomater och koka 5-6 minuter under omrörning. Tillsätt 4 msk vatten och låt koka ytterligare 3 minuter eller tills oljan skiljs ut. Lägg i det marinerade köttet och låt koka 5-6 minuter tills köttet skiftat färg. Häll i salt och socker och sedan 2 dl vatten. Låt koka upp och sänk till lägsta hastighet och låt sjuda ca 60 minuter. Det går också lika bra att lägga i tryckkokare 30 minuter.
Spenaten:
250 g bladspenat
2 tsk ghee
1 stor vitlöksklyfta
1 krm riven muskot
1 tsk garam masala
1 1/4 dl kaffegrädde (kan uteslutas)
Om spenaten varit fryst, se till att krama ur den. Om den är färsk, behöver du förvälla den och låta den rinna av. Värm ghee på låg värme. lägg i vitlöken och ge den färg. Rör ned muskot och garam masala. Lägg ned spenaten och stek på låg värme. Tillsätt grädden om du vill.
Lägg över spenaten i grytan och servera med ris, naan och en god chutney och kanske lite indiska pickels. Ta emot jublet!
4 msk solros- eller olivolja
5 cm kanelstång, halverad
5 kryddnejlikor
2 kapslar grön kardemumma, stötta
2 lagerblad
1 stor lök, finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
2 tsk ingefära
2 tsk mald spiskummin
1/2 - 1 tsk chilipulver
200 g konserverade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker
Värm oljan i medelstor, tjockbottnad kastrull på låg värme. Lägg i kanel, kryddnejlikor, kardemumma och lagerbad och stek 30 sekunder, lägg sedan i löken. Öka till medeltemperatur och stek under omrörning 4-5 minuter tills löken blivit genomskinlig.
Tillsätt ingefära och vitlök och stek ytterligare 5 minuter.
Tillsätt spiskummin och chilipulver och fräs under 1 minut. Häll i tomater och koka 5-6 minuter under omrörning. Tillsätt 4 msk vatten och låt koka ytterligare 3 minuter eller tills oljan skiljs ut. Lägg i det marinerade köttet och låt koka 5-6 minuter tills köttet skiftat färg. Häll i salt och socker och sedan 2 dl vatten. Låt koka upp och sänk till lägsta hastighet och låt sjuda ca 60 minuter. Det går också lika bra att lägga i tryckkokare 30 minuter.
Spenaten:
250 g bladspenat
2 tsk ghee
1 stor vitlöksklyfta
1 krm riven muskot
1 tsk garam masala
1 1/4 dl kaffegrädde (kan uteslutas)
Om spenaten varit fryst, se till att krama ur den. Om den är färsk, behöver du förvälla den och låta den rinna av. Värm ghee på låg värme. lägg i vitlöken och ge den färg. Rör ned muskot och garam masala. Lägg ned spenaten och stek på låg värme. Tillsätt grädden om du vill.
Lägg över spenaten i grytan och servera med ris, naan och en god chutney och kanske lite indiska pickels. Ta emot jublet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar