lördag 2 januari 2016

Pulpo

Det är många som gillar att äta åttaarmade bläckfiskar (octupus) när man är utomlands på semester... nu börjar dessa delikatesser hitta till våra fiskhandlare... men hur tillagar man dem?


Du behöver:
1 bläckfisk, ca 800 g
1 lök (gul eller röd), skalad och delad i hälften
2-3 vitlöksklyftor, skalade och delade i hälften
2 st lagerblad
100 ml vitvinsvinäger
Svarta pepparkorn, hela
Salt

Gör så här:
Koka upp vatten i stor kastrull, med alla ingredienser förutom bläckfisken
Skölj bläckfisken noga i kallt vatten, inälvorna ska vara bortplockade av fiskhandlaren (helst)
När vattnet kokar, ta bläckfisken med en tång och sänk den i det kokande vattnet
Ta upp bläckfisken och låt vattnet återigen koka upp, upprepa det här tre gånger
Detta kallas "att skrämma upp" bläckfisken och gör att tentalerna krullar ihop sig och blir fina
Sedan sänker du ner bläckfisken och låter det sjuda i cirka 30-45 minuter

Bläckfisken bör vara mjuk när du kollar med en sticka
När bläckfisken är klar, ta upp den och sänk den i en skål med kallt vatten och massor med is om du inte använder bläckfisken direkt...

Nu kan du skära bläckfisken i delar, laga den rätt du tycker om eller frys bläckfisken tills du behöver den...

Grillade bläckfiskstentakler är fantastiska, I Spanien serveras ofta med ugnsbakad potatis och rök paprikapulver. En variant jag gillar bättre är om man gör en potatismos som innehåller massor med smör och ost... eller så kan man servera bläckfisk och hummus, underbart gott!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar