Du behöver för 4 portioner:
cirka 5 dl
tärnad pumpa, t ex butternut eller muskat
4 dl risottoris
1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade
100 g shitakesvamp, ansade och skurna i stora bitar
100 g skogschampinjoner, ansade och skurna i stora bitar
cirka 1 liter grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl vitt vin
cirka 2 dl
färskriven parmesanost
1 msk strimlad
salvia, och några blad extra för dekoration
olivolja
smör
salt
nymalen
svartpeppar
Gör så här:
Börja med att steka salviabladen någon
minut i olja, ta upp och låt rinna av
Stek pumpan i smör och olja tills den börjar få färg, ställ undan
Stek svampen i smör tillsammans med vitlöken, ställ undan
Värm grönsaksbuljongen
i en kastrull och håll den sjudande
Värm en
tjockbottnad kastrull. Häll i lite olja, tillsätt schalottenlök
Tillsätt riset och
låt det fräsa med tills riskornen och löken blir glansiga och lite genomskinliga
Häll på vinet och låt det koka in, täck sedan riset med buljong
och låt även det koka in
Rör om ofta med en slev och fyll på med mer
buljong allteftersom den kokar bort
Testa då och då tills du får riset som du vill ha det
Tillsätt då
resten av smöret, salvia, svamp och parmesan och smaka av med salt och
peppar
Rör om kraftigt och låt vila någon minut
Servera med extra parmesan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar