söndag 25 november 2012

Klassisk fiskgratäng

En maträtt som alla gillar, gamla, unga och däremellan! Tar lite tid att göra i ordning, men belöningen är att alla blir nöjda och glada!

Du behöver:

Fiskbuljong
ca 300 g fryst vit fisk, exempelvis torsk, sej eller hokifilé
ca 300 g fryst laxfilé
300 g oskalade räkor
300 g smör
1 l mjölk
10 stora potatisar
Färsk eller fryst dill
Lagerblad
Hel kryddpeppar (om du vill)
Malen vitpeppar
Salt 
Muskotnöt (om du vill)

Gör så här:
Ta ut fisken och tina till hälften
Skala räkorna
Sätt ugnen på 225 grader

Under tiden gör bechamelsåsen: 
Smält 150 g smör 
Vispa i 3-4 msk vetemjöl och späd med mjölk och skruva ned värmen
Krydda med salt och vitpeppar
Späd med mjölk och koka långsamt tills såsen tjocknar
Glöm inte att smaka, lite styrka skadar inte :) 

Skala potatisen, skär i jämnstora bitar, salta och koka 
Skär den halvtinade fisken i stora bitar (ca 4*4 cm)
Koka upp vatten och fiskbuljong med lagerblad och kryddpeppar
Koka fisken så den är precis genomkokt
Placera fisken i mitten av en ugnsform, dela till mindre bitar och blanda vit och röd fisk jämnt

När potatisen är helt igenom mjuk, häll av vattnet
Mosa potatisen medan den är varm
Lägg i en stor klick smör ca 150 g, salt och vitpeppar
häll över mjölk och vispa upp med en sked. 
Det ska vara tillräckligt med mjölk så att moset blir luftigt, inte så mycket att det blir såsigt.
Glöm inte att smaka av moset! 

Placera moset runt fisken med sked eller sprits
Häll bechamelsåsen över och garnera med dill

Sätt in i ugnen och låt den stå 10-15 minuter tills allt blivit genomvarmt
Ta ut och garnera med räkorna!

Servera med isbergssallat, citron och ett gott vitt vin, gärna en Riesling.
Något som är förvånande gott till är också Mango Chutney.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar