måndag 30 november 2015

Causa con Atun

Mat från Peru erövrar världen...och min mage!


Du behöver till potatismos:
1 kg mjölig potatis
1/2 gul lök, kokt
2 st vitlöksklyftor, kokta
1 st grön chilipeppar
1 msk solrosolja
1 lime, juice




Du behöver till tonfiskröran:
2 burkar tonfisk i vatten
1 schalottenlök, finskuren
1 lime, juice
1 dl majonnäs
Koriander, färsk, hackad
Några droppar tabascosås
Svartpeppar, nymalen
Salt

2 st avokado
Korianderblad för garnering
Rosépepparkorn för garnering

Gör så här:
Koka potatisarna mjuka och låt kallna
Mixa ihop gul lök, vitlök, limesaft, olja, chilipeppar
Pressa potatisarna och blanda med de mixade ingredienserna, spara undan
Släng vattnet från tonfisken
Blanda tonfisk, hackad schalottenlök, koriander, majonnäs, tabascosås, salt och peppar
I en stor form eller individuella formar, varva ett lager mos med en lager tonfisk
Skiva avokadorna och lägg ett lager ovanför tonfisken och täck med ett lager mos
Garnera med korianderblad och rosépepparkorn....kanske kan du hacka gul paprika till?

Man kan också ha andra fyllningar, såsom kyckling, räkor och så vidare...

söndag 29 november 2015

Jordgubbstiramisu


Exotisk tiramisu

Du behöver:
2 st clementiner, saften
3 st äggulor
0,5 dl socker
2 dl vispgrädde
200 gram mascarponeost
200 gram jordgubbar
18 st Savoiardikex
3 msk Cointreau
Jordgubbar, till garnering
Färska myntablad till garnering
Gör så här:
Pressa clementinerna och blanda med 2 msk Cointreau
Vispa äggulor och socker fluffigt
Vispa grädden och blanda med äggulsmeten och mascarponen
Skiva jordgubbarna och marinera med 1 msk Cointreau, spara undan
Lägg en klick av smeten i botten på formen
Dela kexen i två delar och doppa i clementinsaft och lägg kex ovanpå smeten
Varva smet, doppade kex med de skivade jordgubbarna och smet överst 
Toppa med halverade jordgubbar och myntablad

måndag 26 oktober 2015

Tacu tacu

Peruansk tillbehör bestående av bönor och ris.

Du behöver:
4 dl kokta bönor eller gröna linser
2 dl kokt ris
1 gul lök, skuren i små bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
sambal oelek eller annan stark sås
färsk koriander, hackad
(ev. sidfläsk, skuren i mycket små tärningar)

Gör så här:
Värm upp olja i en stekpanna
Stek lök, vitlök, (ev sidfläsk), lägg i riset och stek krispigt
Lägg i de kokta bönorna och mosa med en träsked eller liknade
Blanda i koriander och sambalsåsen och stek färdigt
Serveras oftast med en kötträtt, men kan med fördel också serveras till fisk eller kyckling
Stekta matbananer och stekta ägg passar också bra till

måndag 19 oktober 2015

Frito Mallorquin

Om man älskar lever så kommer du att älska den här rätten!


Du behöver:

500 g kalvlever, rensad och skuren i 1.5-cm stora tärningar
2 st gula lökar, hackade
1 st röd paprika, skalad och skuren i små bitar
5 st stora fasta potatisar, skurna i cm stora tärningar
250 g champinjoner, rensade och hackade
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1 dl torrt vitvin
1/2 dl konjak
Olivolja
Smör
Salt och nymalen svartpeppar
(ev. 1/2 matsked sambal oelek)
ev. torkade kryddor, oregano, persilja




Gör så här:


Börja med att steka potatisen i mellanstark värme tills potatisen är genomstekt, spara undan
Stek lök, paprika, vitlök, champinjoner - krydda och spara undan
Stek levern i en blandning med smör och olja
Häll vinet och konjaken i levern och låt spriten koka bort
Blanda in resten av ingredienserna, stek någon minut
Smaka av med salt och svartpeppar (och ev. med sambal oelek om man vill ha lite hetta)

Servera som den är med en god baguette och ett gott vin!

söndag 11 oktober 2015

Fläsksida (Pork Belly)

Smälter i munnen!

Du behöver:
600 g färsk fläsksida (Pork Belly)
1-2 st gula lökar, skivade
3/4 l äppeljuice
2 dl grönsaksfond
Kryddor, typ "Five Spices" eller efter smak

Så här gör du:
Sätt ugnen på 90 grader
Putsa köttet om nödvändigt
Salta och peppra köttet... krydda
Lägg köttet och löken i en form med lite plats runt om
Fyll formen med äppeljuice och grönsaksfond
Ställ formen i ugnen och tillaga i minst 5 timmar

Serveras med en god äppelmos, palsternackschips, sötpotatis eller annat gott!

Ett annat sätt att servera den på är att skära i centimeter tjocka skivor
Stek i olja hackade vitlök, färsk ingefära, chilifrukt, salladslök och koriander
När det börjar dofta lägg i fläskskivorna och stek ytterligare en stund
Blanda lika delar risvinäger, fisksås, sojasås och häll över köttet och kryddorna
Servera kimchi och stekt pak choy till...eller vad du gillar bäst! Pork Belly i Bao buns är fantastiskt gott!



lördag 19 september 2015

Blueberry hill smoothie

Supergott och väääldigt mättande.

Du behöver (2 personer):
2 bananer
1 dl frysta blåbär
1/2 - 1 msk jordnötssmör
1 dl kokos- och mandelmjölk, soyamjölk eller soya-youghurt

Mixa allt och njuuut!

Blomkålsfrittata

Mättande, vackert och gott! Även den som "inte gillar" blomkål tycker om den!



Du behöver:

1 blomkål (ca 450 gr)
2 rödlökar
1/2 tsk finhackad rosmarin
3/4 dl olivolja
7 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk malen gurkmeja
50 gr grovriven parmesan
1 dl hackad basilika
1 msk vita sesamfrön
1 tsk svarta sesamfrön
1 tsk lantbuljong
olivolja, smält smör
salt, svartpeppar

Gör såhär: 
Sätt ugnen på 200 grader
Ansa och skär blomkålen i små, lika stora buketter. Koka i vatten och buljong i 5 minuter. Häll av vattnet.
Skala rödlöken. Skär den ena i fina ringar, finhacka den andra.
Fräs den hackade löken i rosmarin och 2 msk olja på svag värme i ca 10 minuter utan att den får färg.
Vispa ihop ägg, bakpulver, gurkmeja, parmesan, basilika, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Blanda ned blomkål och lök.
Klä en form (24 cm) med bakplåtspapper. Pensla sidorna med smält smör. Strö över sesamfröna så att de täcker kanterna. Häll i blomkålsblandningen. Lägg på rödlöksringarna.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills kakan är gyllenbrun och har stelnat. Låt stå i cirka 20 minuter. Servera ljummen, med en god sallad, eller bara färska tomater.