söndag 7 februari 2021

Grillat fiskpaket

Snyggt förpackad läckerhet! Passar perfekt som pysselmat tillsammans om du förbereder fisken och låter gästerna göra resten. Receptet räcker till 6 förrättsportioner. Äter du det som middag är det till 2 hungriga :)


Du behöver till fiskpaketen:
400 gr torskfilé eller lax
1 salladslök, tunt skivad
1/2 citron - saften och finrivet skal
2 msk finhackad timjan
1 tsk salt
1 spetskål, använd de yttre, stora bladen
smör eller mjölkfritt alternativ
olja att pensla med
tandpetare 
citroner att grilla till


Du behöver till dippsåsen:
1 dl vatten
1/2 dl finhackad schalottenlök
2 msk pressad citronsaft
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad timjan
1msk honung
1 tsk ättisksprit (12%) 


Gör såhär:
Blanda till dippsåsen.

Fintärna fisken eller mixa den snabbt i matberedare. Blanda med lök, citron, timjan och salt. Lägg en sked av blandningen på ett kålblad, och lägg en liten klick smör på toppen. Rulla in fisken i bladet och fäst med en liten tandpetare. 
Pensla knytena med olja och grilla tills kålen är mjuk med fin färg och fisken är klar, räkna med ca 8 minuter. Passa också på att grilla några citroner.


Det är också gott med en enkel jordnötssås till!

Misopanerad aubergine

Aubergine är en favorit, den är matig och suger åt sig alla smaker, men har även en helt egen distinkt smak. Och den mättar bra! Denna variant kan endera ses som tillbehör, eller vara hjälten med lite ris. Det är ursprungligen en klassisk japansk rätt som heter Nasu dengaku. Receptet är beräknat till 4 portioner.

Du behöver: 
4 auberginer
4 msk gul misopasta
2 msk mirin
1-2 msk strösocker (eller agavesirap)
2 msk vitt vin
1 msk neutral olja, samt olja till stekning
sesamfrö
1 knippe hackad gräslök


Gör såhär: 
Sätt ugnen på 225 grader. 

Gör såsen genom att blanda miso, mirin, det söta, vinet och oljan. 


Det ursprungliga sättet att tillaga auberginerna är detta: 
Dela auberginerna på hälften. Lägg i en eller flera skålar, täckta av vatten under 5 minuter. Häll av vattnet och torka av. 
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i auberginerna med skalet nedåt. Lägg på ett lock och stek ca 4 minuter tills skalet fått färg. Vänd på auberginerna och stek på andra sidan ca 4 minuter tills de fått färg. Lägg auberginerna på en plåt med skalet nedåt. Pensla på såsen och ställ in i mitten av ugnen 4-6 minuter tills ytan fått fin färg. 

Mitt sätt är att göra såhär: 
Skär auberginen i 2,5 cm tjocka skivor. Salta dem och låt safta sig 10 minuter. Skölj och torka av skivorna. Stek auberginerna i en grillpanna med räfflor. Lägg på plåten och pensla på såsen. Sätt plåten i mitten av ugnen 4-6 minuter tills ytan fått fin färg. 

Ta ut och garnera med sesamfrö och gräslök. 
Vi serverar gärna med ugnsrostad smashad potatis med brava-sås. 

 


fredag 5 februari 2021

Picklade blåbär

Enklare än Enkelt att göra picklade bär.

Du behöver:

300 g färska blåbär
2 dl vittvinsvinäger (1 dl 12% ättika + 1 dl vittvinsvinäger)
1 dl vatten
1 dl socker
1 msk salt
Några Sichuanpepparkorn
1 st stjärnanis
2 cm stor färsk ingefärsbit (skivad)


Gör så här:
Koka vittvinsvinäger/ättikan, vatten, salt och socker i några minuter
Blanda i blåbären, ingefäran, stjärnanis och Sichuanpeppar och låt sjuda i några minuter
Ta bort från värmen och låt kallna, när blandningen är kall häll i en burk
Blåbären håller sig minst i en vecka

Ha som tillbehör till allt du tycker om, från fisk till kåldomar, köttbullar... ja, allt!

Servera gärna till ugnsbakad getost tillsammans med honung och valnötter

tisdag 2 februari 2021

Körsbärskompott

Vansinnigt gott och mycket enkelt! En efterrätt som passar bra till bjudmiddagen och förbereds i förväg. 
Receptet är beräknat för 6 personer, men jag brukar dubbla det om man är 6 eller fler :)


Du behöver till kompotten:
1 fp frysta körsbär
1/2 dl socker (eller mindre)
1-2 tsk oskalade kardemummakärnor

Du behöver till garnering: 
2 dl vispgrädde eller växtbaserad grädde
lemon curd. Börja med en matsked och smaka dig fram, det blir lätt för mycket.
Choklad. Det finns att köpa mörka chokladslingor, eller riv mörk choklad själv. 
Jag tycker också att det är ohemult gott med rostad vit choklad. Om du inte har det, hitta något annat frasigt. 

Gör såhär:
Skala och mortla kardemumman. 
Koka ihop körsbären, sockret och kardemumman ca 10 min. Låt svalna. 
Rör ihop grädden med lemon curd. Vispa slätt med elvisp. 
Garnera med choklad. 

måndag 11 januari 2021

Vegetarisk Fatteh


Ett aptitligt och smakrik maträtt! Det är också något speciellt med mat som man kan plocka med händerna.

Du behöver:
1 Granatäpple
2 Förpackningar Creme fraiche eller 500 g Grekisk yoghurt
1 kruka Koriander
Mynta
80 g Pinjenötter
2-3 Auberginer, skurna i centimeterstora kuber
2-3 Libabröd, klippta i små bitar, alternativt använder du färdiga majschips
400 g vegofärs (t. ex. Anammas)
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 st gula lökar, hackade
1 msk Tahini sås
Lite citronsaft
Spiskumminpulver
Korianderpulver
Sumac
Aleppo peppar att strö över rätten med vid serveringen
olivolja att steka med
Salt
Svartpeppar


Så här gör du:
Om du tänker använda libabröd så torkar du dem till chips, lämpligen dagen innan. Klipp i lagom stora bitar och lägg på en plåt i 75 grader tills de torkat. Rör dem några gånger, det brukar ta ungefär 10 minuter. 

Dagen innan eller samma dag så rostar du pinjenötter genom att lägga dem i en torr het panna och skaka runt dem tills du ser att de släpper fett och får lite färg. Du får inte lämna kärnorna stilla i pannan utan se till att de rostas jämt runtom. 

Skär aubergine i kuber och salta i ett durkslag. Låt ligga medan du kärnar ur granatäpplet. 
Du hinner också göra såsen genom att blanda youghurt (eller Creme Fraishe) med tahini och lite citronsaft. Smaka på såsen, kanske vill du ha mer tahini, eller citron. 

Skaka auberginen så att överskotts-saften rinner bort. Om du vill kan torka det du kommer åt med ett hushållspapper. Stek sedan auberginen mjuk i olja, ställ åt sidan. 
Stek lök och vitlök. Tillsätt vegofärsen, men se till att det finns tillräckligt med olja i pannan, vegetarisk färs brukar kräva ganska mycket. Tillsätt sumac, spiskummin, koriander, salt och svartpeppar och smaka av. Lägg i den stekta auberginen och då brukar det behövas lite mer kryddor. 

Nu är det dags att servera! Lägg chips underst, lite färs ovanpå. Toppa med sås, granatäpplekärnor, rostade pinjenötter och koriander. 






söndag 29 november 2020

Picklade senapsfrön

Ett suveränt tillbehör som passar till mycket!

Du behöver:
50 g senapsfrön
1,5 dl vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
0,5 dl socker
1 tsk salt
1/2 tsk gurkmejapulver

Gör så här:
Koka upp och sjud sedan senapsfröna i lättsaltat vatten i cirka 40 minuter
Sila senapsfröna och ställ åt sidan
Koka upp ingredienserna till lagen och häll i senapsfröna
Sjud några minuter och häll över till en glasbehållare, låt svalna
De picklade senapsfröna håller sig några veckor i kylen utan problem

Använd senapsfrön i sallader, till biff tartar, potatissallad... så gott!

torsdag 1 oktober 2020

Filodegs-smash

En efterrätt som brukar imponera, men som är förvånandsvärt enkel att göra. 

Du behöver: 

4 ark filodeg
2 askar färska hallon (eller en ask om du är lite sparsam)
Grekisk yoghurt, eller för vegansk 
Skalade pistagenötter
Honung
Olivolja
Om du vill : pudersocker, att strö på alternativt torkad vit choklad i små bitar. Mynta eller citronmeliss passar också bra till. 

Gör såhär: 

Sätt först ugnen på 180 grader. Glöm inte att ta ut filodegen om den är fryst!

Stryk ett tunt lager olivolja på en ugnsplåt, lägg på ett filodegsark. Lägg en fuktig handduk på filodegen, den torkar mycket snabbt om den får ligga utan.
Stryk på ett tunt lager olivolja och så mycket honung du vill ha. Tänk på att det är en efterrätt, sötman behövs. Upprepa med de andra 3 lagren. Överst stryker du bara olivolja. Sen lägger du pistagenötterna överst.

Ställ i ugnen ca 10 minuter eller tills filodegen är gyllenbrun. Ta ut filodegen, häll av pistagenötterna och låt flaket av filodeg kallna lite. Hacka pistagenötterna lite, de ska inte vara för små.

Mosa hallon och blanda med yoghurt. Lägg mitt på en tallrik en ordentlig klick. Dela filodegen i flak som du skjuter in i hallonyoghurten. Garnera med pistagenötter, färska hallon och något sött. 

Njut!