Fou-fou äts i väst- och centralafrika som komplement till grytor. Den görs då av rotfrukter som jams, matbananer och cassava som kokas och mortlas innan den vispas. Den ska ha en lite seg konsistens, men vara så mjuk, så att man kan använda den som sked då man äter med händerna.
Här får du istället en fuskversion som är supersnabb att göra. Inte lika god som orginalet såklart, men passar bra för en lunch.
Du behöver för 2 personer:2 burkar makrill i tomatsås
1-2 gula lökar
olivolja
harissa
tomatpuré
grön krydda, färsk persilja är jättegott
1 tsk berberekrydda
1 tsk berberekrydda
salt
svartpeppar
gröna ärtor, brytbönor eller annat som ger lite sötma
mannagryn
40-50 gr smör
Aleppopeppar för servering
Aleppopeppar för servering
Gör såhär:
Hacka löken lite grovare. Stek på medeltemp i olja, tills löken säkert mjuknat och börjar ta färg. lägg i en sträng harissa, och sedan ung en liten matsked tomatpure. Stek i oljan. Lägg i det gröna och stek lite till.
Lägg i makrillen, dela lite. Krydda med berbere, och rör runt. Salta och peppra. Sänk temperaturen, smaka och justera.
Koka upp 4 dl vatten med lite salt. Vispa i 1/2 dl mannagryn. Så snart grynen börjar svälla tar du grytan från plattan och byter vispen mot en träslev. Tillsätt smöret och rör snabbt så att vattnet ångar bort. Fou-foun ska vara så fast att du kan skapa en bulle med händerna (blöt händerna med kallt vatten först bara).
Strö på aleppopeppar vid serveringen.
Lägg i makrillen, dela lite. Krydda med berbere, och rör runt. Salta och peppra. Sänk temperaturen, smaka och justera.
Koka upp 4 dl vatten med lite salt. Vispa i 1/2 dl mannagryn. Så snart grynen börjar svälla tar du grytan från plattan och byter vispen mot en träslev. Tillsätt smöret och rör snabbt så att vattnet ångar bort. Fou-foun ska vara så fast att du kan skapa en bulle med händerna (blöt händerna med kallt vatten först bara).
Strö på aleppopeppar vid serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar