Lite arbete med mycket resultat!
Du behöver10gr jäst
5 dl kallt vatten
1 dl äppelmos
12 dl vetemjöl special
1 dl havregryn
2 msk olivolja
1 1/2 msk vitvinsvinäger
20 gr salt
2 dl valnötter
Gör såhär
Smula ned jästen i lite av vattnet i en degblandare. Rör tills det har löst sig.
Tillsätt resten av vattnet och äppelmos, olja, vinäger, havregryn och vetemjöl.
Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila 30 minuter.
Arbeta in valnötter och salt.
Täck bunken med plastfolie och låt endera jäsa i kylskåpet 8-10 timmar, eller ute i 2 timmar.
Dela degen i två bröd. Lägg skarven ned i mjölade brödkorgar.
Om degen stått i kylskåp så låt den jäsa under bakduk i 2-3 timmar. Om den stått framme så räcker det med i 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp bröden och lägg på stenen eller en bakplåt om du saknar sten.
Efter 5 minuter sänker du temeraturen till 190 grader och grädda ytterligare cirka 40 minuter. Innertemperaturen ska vara 96 grader.
Variationer
Byt ut valnötter mot andra nötter. Eller strunta i nötterna och ta oliver! Smyg in lite russin om du gillar, eller varför inte tranbär?
Servera ljummet bröd med annanasmarmelad...mmmmm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar