torsdag 1 oktober 2020

Filodegs-smash

En efterrätt som brukar imponera, men som är förvånandsvärt enkel att göra. 

Du behöver: 

4 ark filodeg
2 askar färska hallon (eller en ask om du är lite sparsam)
Grekisk yoghurt, eller för vegansk 
Skalade pistagenötter
Honung
Olivolja
Om du vill : pudersocker, att strö på alternativt torkad vit choklad i små bitar. Mynta eller citronmeliss passar också bra till. 

Gör såhär: 

Sätt först ugnen på 180 grader. Glöm inte att ta ut filodegen om den är fryst!

Stryk ett tunt lager olivolja på en ugnsplåt, lägg på ett filodegsark. Lägg en fuktig handduk på filodegen, den torkar mycket snabbt om den får ligga utan.
Stryk på ett tunt lager olivolja och så mycket honung du vill ha. Tänk på att det är en efterrätt, sötman behövs. Upprepa med de andra 3 lagren. Överst stryker du bara olivolja. Sen lägger du pistagenötterna överst.

Ställ i ugnen ca 10 minuter eller tills filodegen är gyllenbrun. Ta ut filodegen, häll av pistagenötterna och låt flaket av filodeg kallna lite. Hacka pistagenötterna lite, de ska inte vara för små.

Mosa hallon och blanda med yoghurt. Lägg mitt på en tallrik en ordentlig klick. Dela filodegen i flak som du skjuter in i hallonyoghurten. Garnera med pistagenötter, färska hallon och något sött. 

Njut!


söndag 14 juni 2020

Kycklingleverpastej

Vad kan vara godare än hemmagjord leverpastej?!

Du behöver:
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta
500 g rensad kycklinglever
Smör
1 dl Grädde
Olivolja
2 msk Portvin
Lagerblad, 2 blad
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Finhacka löken och fräs den i lite smör
Efter en stund tillsätt den hackade vitlöken
Stek löken utan att den får färg, ställ åt sidan
Hacka lever i små bitar och stek i lökblandningen, tillsammans med lagerbladen
Häll i lite olivolja och stek någon minut
Häll i portvinet och låt den koka in
Häll i grädden och koka in
Tag av stekpannan från spisen och låt innehållet kallna lite
Häll alla ingredienserna utom lagerbladen i en mixer eller hushållsmaskin
Mixa ihop blandningen fin och len
Lägg allt i en glasbehållare eller ramekin, blandningen håller i minst en vecka i kylen

Gott på mackan eller annat du är sugen på

Ev. Stek pancetta i små bitar och blanda i pastejen


torsdag 9 januari 2020

Saffranscurry av butternutpumpa

Vansinnigt gott, snabbt och enkelt. Perfekt en vardag när du har lite tid, eller när du vill ha mer tid för gästerna.


Du behöver:
1 normalstor butternutpumpa
2 schalottenlökar
2 tomater
en näve persilja
en näve koriander (eller mer)
2-3 msk olja till stekning
1/2 tsk curry
1/2 påse saffran
2 1/2 dl kokosmjölk
1 1/2 dl vatten
1 nypa kokossocker
2 tsk salt
350 gr svarta bönor
lime att sprinkla på
granatäpplekärnor
rostade pumpafrön

Gör såhär:
Tärna butternutpumpan. Skala och hacka schalottenlök. Skala tomaten. Hacka ingefära, tomat persilja och koriander.
Hetta upp oljan och fräs schalottenlök, ingefära, tomat, persilja, koriander, currry och saffran tills löken är genomskinlig.
Tillsätt pumpan och kokosmjölken, vatten, kokossocker och salt. låt puttra tills pumpan är nästan mjuk.
Skölj bönorna ordentligt och lägg i grytan
Tillsätt mera vatten och salt om det behövs. Tillsätt lime om du tycker om det.

Servera med ris, granatäpplekärnor, rostade pumpafrön, kanske lite koriander och lime. 

söndag 1 december 2019

Matig kaka med lingon

Ibland vill man ha en kaka som inte är så söt, och lite matig. Den här kakan är perfekt efter en sillmiddag till exempel. Eller... närsomhelst, när man inte är för mätt!

Du behöver 
1 förpackning 380 gr förkokta
vita bönor eller kikärtor
50 gr smör
200 gr kokt kall potatis
1 1/2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 kr vaniljpulver
om du vill : 2 finrivna bittermandlar, kan lika gärna uteslutas
3 ägg
2dl rörsocker eller vitt socker
1 1/2 dl frysta lingon eller andra bär
1 tsk potatismjöl
1-2 msk skållad och hackad mandel eller mandelflarn

Till servering 
crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en springform ca 24 cm i diameter och strö med mandelmjöl.

Smält smöret och låt det svalna något. Skölj bönorna och låt rinna av ordentligt.
Mixa bönor och smöret till en smet.

Blanda mandelmjöl, bakpulver, vaniljpulver och bittermandel. Riv fint eller pressa potatisen och blanda in i mjölblandningen.

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda i mjölblandningen och bönsmöret i äggvispet till en smet . Häll i formen, strö över lingonen och mandeln.

Grädda i mitten av ugnen 35 minuter eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna innan den serveras.


söndag 8 september 2019

Vegansk fisksås

Fisksås är en vanlig ingrediens i asiatisk mat. Du kan göra fisksås själv, utan fisk! Den är inte så skarp som originalet, men ger precis rätt smakminne. Dulse är en havsalg som växer i de norra kusterna av Atlanten och Stilla havet, och du kan köpa den i hälsokostaffären.


Du behöver: 

3 dl vatten
5 gr dulse
5 gr torkad shiitakesvamp
2 msk havssalt
1 1/4 tsk miso
15-30 ml tamari


Gör såhär: 
Lägg vatten, dulse, shiitake och svamp i en gryta. koka upp och låt sjuda 15-20 minuter.

Ta bort från plattan och låt svalna lite. Häll igenom en duk eller finmaskig sil. Pressa ut all vätska från svamp och alger.

Lägg i miso och tamari, vispa så mison finfördelar sig.

Smaka av och addera mer salt, miso (umami) eller tamari (djup) om det behövs.
Den håller sig i en månad i kylen. Skaka väl innan du använder, mison vill gärna klumpa sig.

söndag 1 september 2019

Mörk chokladmousse

Fantastiskt god mousse, helt utan mjölk eller grädde. De flesta brukar ha svårt att gissa huvudingrediensen och blir förvånad att en klassisk efterrätt kan vara plant-baserad.
4 portioner


Du behöver:
100 gr mörk choklad minst 70%, hackad
2 mogna avocado, skalade och urkärnade. Det går också bra att ta 1 paket fryst avocado - låt det tina.
1 dl plant-baserad mjölk. Kan uteslutas om du vill ha moussen fylligare.
1/2 dl honung. Byt ut till agavesirap eller liknande om du vill bjuda en vegan.
1 tsk vaniljextrakt
en liten nypa flingsalt
Något att garnera med. På bilden hallon och blåbär.


Såhär gör du:
1. Smält chokladen i vattenbad
2. Mixa allt utom chokladen till en mousse
3. Tillsätt den smälta chokladen i en tunn stråle medan maskinen är igång
4. Garnera med bär, eller - om du ska servera direkt, så kan du lägga bären längst ned och lägga lite flingsalt ovanpå.

Passar utmärkt med kaffe till, för den som gillar det.

onsdag 21 augusti 2019

Nattbakad lamm på mellanösterns vis

Masterchef inspirerat lamm när det är som bäst!


Du behöver:
1.4-1.5 kg urbenad lammstek
2 gula lökar, hackad i stora delar
2 msk korianderfrön
1 msk spiskumminfrön
1 msk aleppopeppar, flingor (eller röda chili flingor)
50 ml olivolja
50 ml citronjuice och zest
4 vitlöksklyftor, hackade
25 g persilja
2 msk salt
1 apelsin, skuren i 4 delar, spara undan zesten
1 gul lök, delad i 4 delar

6 st ugnsbakade rödbetor, skurna i 4 delar

Garnering:
Dadlar, skurna i bitar
Torkade aprikoser, delade i 2-3 delar
150 g fetaost, smulad i stora bitar
1 Granatäpple, kärnorna
1 handfull med persiljeblad
1 handfull med myntablad
80 g rostade pistagenötter, hackade
5 dl Grekisk Yoghurt
Mellanösternbröd, eller pitabröd

Gör så här
Man börjar dagen innan med själva lammet
Börja med att värma upp koriander- och spiskumminfrön i en torr stekpanna
När fröna börjar dofta, ta av från värmen och mortla de tillsammans med peppar eller chili flakes
Häll kryddblandningen, tillsammans med löken, vitlöksklyftorna, oljan, citronjuicen, salt och persiljan i en mixer
Mixa allt till en pasta och använd sedan den till att täcka lammsteken med
Sätt ugnen i 90 grader och placera lammsteken i en ugnsfast form med apelsinskivorna och resten av löken
Stek under natten (10 timmar) och ta ut lammet på morgonen och låt vila
Minst en halvtimme innan servering, sätt ugnen på 220 grader (grilleffekt om det finns) och kör lammet tills det fått färg
Ta ut lammet och dela köttet med hjälp av två gafflar
Placera köttbitarna på ett serveringsfat
Fördela fetaosten på köttet, springla över med dadlarna, aprikoserna, pistagenötterna och granatäpplekärnorna
Fortsätt med apelsinzesten och persilje- och myntabladen

Servera tillsammans med yoghurten, delade rödbetorna och baguette

En god Rioja passar utmärkt till