söndag 8 september 2019

Vegansk fisksås

Fisksås är en vanlig ingrediens i asiatisk mat. Du kan göra fisksås själv, utan fisk! Den är inte så skarp som originalet, men ger precis rätt smakminne. Dulse är en havsalg som växer i de norra kusterna av Atlanten och Stilla havet, och du kan köpa den i hälsokostaffären.


Du behöver: 

3 dl vatten
5 gr dulse
5 gr torkad shiitakesvamp
2 msk havssalt
1 1/4 tsk miso
15-30 ml tamari


Gör såhär: 
Lägg vatten, dulse, shiitake och svamp i en gryta. koka upp och låt sjuda 15-20 minuter.

Ta bort från plattan och låt svalna lite. Häll igenom en duk eller finmaskig sil. Pressa ut all vätska från svamp och alger.

Lägg i miso och tamari, vispa så mison finfördelar sig.

Smaka av och addera mer salt, miso (umami) eller tamari (djup) om det behövs.
Den håller sig i en månad i kylen. Skaka väl innan du använder, mison vill gärna klumpa sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar