måndag 21 januari 2019

Morot- och chayotessallad

En enkel och god sallad/tillbehör till många olika rätter

Du behöver:
2 morötter
1 chayote-frukt (finns på Asienlivs butiker)
Limejuice
Korianderblad
Sesamolja
Salt



Gör så här:
Skala och riv chayoten, lägg det rivna köttet i en skål och salta
Ställ skålen i kylen ungefär 20 minuter, ta ut och häll ut saften, pressa om det behövs
Riv morötterna och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna

Enklare än så blir det inte

fredag 11 januari 2019

Parmigiana di Cavolfiore

En Parmigiana är som en lasagne, men utan pastan... och den kan göras med olika ingredienser som till exempel aubergine-, zucchini-, eller till och med kronärtskocksbottnar! Här följer vårt recept med blomkål.


Ingredienser för fyra personer:
500 g blomkål
2 paket Mozzarella ost (helst "di Bufala")
Het tomatsås
2 msk riven parmesan
Basilikablad
Salt
Olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen i 200 grader,
Rengör, tvätta blomkålen
Lägg blomkålen i ugnsfast form och pensla med olivolja, täck med aluminiumfolie
Baka blomkålen i 45 minuter
Ta av folien och baka i 30 minuter eller tills blomkålen fått färg
Skiva blomkålen i 15 mm tjocka skivor
I samma form som du bakade blomkålen, lägg i ett lager tomatsås
Lägg på blomkålsskivorna och täck med ett lager Mozzarellaost
Lägg på basilikabladen och täck med resten av tomatsåsen
Strö över med den rivna parmesanosten och sätt formen i ugnen i 30 minuter
När osten smält och fått färg är de redo att servera

Servera varmt med en sallad till och ett gott vin

Vill du att det ska gå fortare att tillaga då kan man mikra blomkålen istället

fredag 28 december 2018

Svampsås - vegetarisk ostronsås

Perfekt för veganer och vegetarianer som vill äta asiatiskt! Svampsåsen är en grund till många asiatiska rätter. Den håller sig i kylen en månad, men du kan också frysa den.

Du behöver:
20 gram torkad svamp med mild smak, ex champinjoner
5 dl kokande vatten
2 ark sjögräs
1 dl tamari
4 msk agavesirap
6 tsk maizena
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Koka upp vattnet och blötlägg svampen ca en timme. Dela sjögräsarken och lägg i mixer. Mixa ihop alla ingredienser inklusive svampen och dess vatten tills det blir slätt.
Sjud såsen till önskad tjocklek, låt svalna och förvara i kylen.

Pad Kapraw - tofu

En smidig vardagsrätt, förutsatt att du gjort svampsåsen innan.


Du behöver:
500 gr vit fast tofu
neutral olja för stekning
paprikakrydda, gärna spansk rökt
2 schalottenlökar
1-2  spansk peppar
3 salladslökar
2 cm ingefära (eller mer)
2-3 vitlöksklyftor
4 msk tamari. Om du inte undviker gluten kan du välja en vanlig soya med låg salthalt.
4 msk svampsås
1 msk kokos-socker
1-2 dl vatten
200 gr sockerärtor
ett knippe helig basilika (holy basil)

Gör såhär:
Börja med att torka av tofun med hushållspapper och skär den i jämna fyrkanter. Stek den i olja till önskad hårdhet, tillsammans med någon paprikakrydda. Vi använder gärna spansk rökt paprika. Ställ åt sidan.

Förbered alla grönsaker:
Skär schalottenlökarna och ingefäran i smala strimlor. Ansa sockerärtorna och salladslökarna och skär på snedden. Rensa den spanska pepparn från kärnor och skär i fina strimlor. Plocka och skölj basilikan, torka och strimla.

Hetta upp olja i en wok eller stekpanna och fräs schalottenlök, ingefära, chili och vitlök. Lägg i hälften av helig basilika och fräs.

Tillsätt Tamari, svampsås och kokossocker. Lägg i tofun och 1 dl av vattnet, samt sockerärtorna. Låt sjuda tills du tycker ärtorna är kokta. Lägg på salladslöken precis vid slutet så att de hinner bli varma.

Torrosta resten av helig basilika i en torr panna och använd som garnering.

fredag 14 december 2018

Gajar ka Halwa

Jättegod Indisk efterrätt.


Du behöver:

500 g morötter (skalade och rivna)
500 ml kokosmjölk
1 dl honung
1 krm kardemummapulver
Saffranspåse
Kokosolja eller klarifierat smör (Ghee) till stekning
Pistagenötter eller mandelflarn som dekoration



Gör så här:
Värm upp oljan eller smöret i en kastrull och fräs kardemumman i 10 sekunder
Lägg i kastrullen dem rivna morötterna och stek i ett par minuter under omrörning
Häll i kokosmjölken och koka upp, sänk värmen efteråt och sjud i ungefär en timme
Rör om då och då under tiden och medan vätskan reducerar
Fortsätt sjuda till vätskan reducerats till en tredjedel
Lägg i saffranet och häll i honungen, blanda väl och sjud ytterligare i 10 minuter

Serveras varmt eller kallt, strö på pistage- eller mandelflarn innan servering

fredag 16 november 2018

Pulpo con salsa verde y platanos

Enkelt och fantastiskt gott!


Du behöver:
Några bläckfisktentakler (förkokta)
2 st matbananer
Salsa verde
1 st gul lök, strimlad
Paprika pulver, rökig
Frityrolja
Salt
ev citronskivor

Gör så här:
Skala och skär matbananerna i slantar, inte större en 1 centimeter
Värm upp en stekpanna, stek löken tills önskad konsistens och spara undan
Fritera eller stek matbananen tills gyllenbrunt, spara undan
Grilla eller stek den kokta bläckfisken i bitar
Lägg matbananer, lök, bläckfisk på en tallrik
Salta och strö över med paprikapulver på bläckfisken
Springla med lite Salsa verde över rätten och servera

torsdag 1 november 2018

Mofongo

Ätit Mofongo nyligen?... om inte, här kommer det enkla receptet


Du behöver:
2 gröna matbananer (plantains)
2-3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 dl grönsaksbuljong
Kryddig tomatsås
Räkor
ev. riven parmesanost
ev. bacon, skuren i små bitar... annars, soltorkad tomat i strimlor/bitar
Salt
Frityrolja eller annan mild olja till fritering







Gör så här:
Gör en kryddig tomatsås eller värm upp en (köpt eller egen)
Skiva matbananerna i centimeterstora bitar
Värm upp oljan i en liten kastrull till 180 grader och fritera bananbitarna gyllenbrunt
Plocka upp bitarna och lägg i en skål med hushållspapper och låt rinna av
Skär löken i bitar och stek tills nästan gyllenbrunt och lägg i vitlöken
Lägg hälften av matbanerna i en mortel och mosa de
Blanda i lök, vitlök, ev stekt bacon eller soltorkad tomat, ev ost och grönsaksbuljongen
Lägg till sist i resten av bananerna, blanda väl
Med hjälp av en rund skål, forma små kullar på en tallrik
Häll runt om matbanerna den varma tomatsåsen och toppa med färska skalade räkor
Servera med sallad eller annat gott