Vi kunde verkligen inte tro att smör, aleppopeppar, ägg och youghurt var gott, men det är en oslagbar kombination! Detta är vår version av den klassiska turkiska rätten Cilbir. I den klassiska rätten ska det definitivt vara porscherade ägg, men vi gillar "sunny side" stekta ägg med rinnig gula.
Turkiska ägg passar finemang som lyxfrukost, eller ett matigare mellanmål.
Du behöver för 2:4 skivor surdegsbröd att rosta och servera till
1 knippe färsk dill
200 gr grekisk youghurt
2 stora ägg
50 gram smör
1 msk olivolja extra virgin
1+ tsk aleppopeppar
Flingsalt
Om du vill - en vitlöksklyfta och kanske lite svartpeppar
Så gör du:
Se till att youghurten är rumstempererad. Finhacka lite dill, och spara några knippen till presentation. Skär brödet.
Om du vill ha vitlök i så skala och pressa den i youghurten. Lägg i dillen och en nypa salt. Sedan vispar du youghurten så att den liknar grädde.
Stek smöret sakta tills det blir gyllenbrunt. Lägg i aleppopepparen och olivolja och rör runt. stäng av och ställ åt sidan.
Stek "sunny side" ägg i rikligt med smör. Rosta bröden.
Dags att servera:
Fördela youghurtblandningen i botten på tallriken. Lägg äggen ovanpå youghurten. Häll över alepposmöret. Garnera med några dillkronor. Lägg brödet vid sidan.
Ställ fram aleppopeppar, salt och svartpeppar för den som vill ha mer fart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar