Inte riktigt som i Kaukasus... men gott ändå. Vill du göra en äkta Plov får du börja med att köpa en Kazan, fast det går också bra med kastrull typ Le Creuset!
2 st morötter, rivna eller skurna i fin julienne
4 st gula lökar, skurna i små bitar
1 st grön paprika, skuren i bitar
5 dl ris (paella typ eller italiensk Arborio)
1 l buljong (välj den du tycker bäst om), håll den varmt
1 hel vitlök, bara topppen avskuren
Olivolja
1 st lagerblad
2 röda chilifrukter, skurna i skivor
2 tsk spiskummin, nymalen
2 tsk rökt paprikapulver (spanskt typ)
Ev. 1 burk med kokta kikärtor
Ev. 2 dl passerade tomater (om man gillar färg och smak i grytan)
Ev. torkade aprikoser, skurna i småbitar (russin storlek)
Ev. lammkorv, typ kabanoss, skuren i slantar
Salt
Gör så här:
Börja med att steka köttet i hög värme och med mycket olja och en del lammfett
När köttet börjar få färg ställ undan det i en skål
I samma fett i kastrullen, stek lök och morot, lägg paprikan och chilin efter en stund
Häll i riset och blanda väl, häll i mer olja om de behövs och få riset att svettas
Lägg i vitlöken och resten av kryddorna, lägg sedan lammet och ev. korven i
Häll i det varma buljongen, koka upp och sänk sedan värmen, täck med lock
Nu kan du bestämma om du vill ha tomaten, kikärtorna och aprikoserna
Vid behov häll i mer vätska
Koka tills riset är klart
Servera med en god sallad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar