lördag 26 mars 2016

Bästa granolan

Granola är så gott! Vanligast är att äta den till frukostyoghurten, men du kan toppa havregrynsgröten eller ta den på glass med frukt. Detta är mitt favoritrecept som fungerar i alla väder!

Du behöver:
8 dl havregryn
2 dl kokosflingor
4 dl blandning av nötter och mandlar - ta det du har exempelvis cashewnötter, valnötter, pistagenötter eller hasselnötter. 
1 dl linfrön
0.5 dl sesamfrön
0.5 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1.5-2 dl kallpressad kokosolja
1,5 -1 dl flytande honung/agave sirap
kryddblandning - 2 förslag nedan, men det går att variera i oändlighet

Efter det att granolan rostats så kan du tillsätta torkade frukter och bär efter behag. Mina fovoriter är tranbär och aprikos, men även mullbär, äpple, dadlar och plommon passar bra. 

Kryddblandning 1
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Kyddblandning 2
1 tsk spiskummin 
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kanel 
1/2 tsk kardemumma




Gör såhär:
Skala mandlarna om de inte redan är skalade. Jag brukar också köpa skalade hasselnötter om det finns.
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper i den djupa ugnsplåten.

Hacka nötter och mandel grovt, eller - om du gillar att det är lite grövre, så hacka inte :)
Blanda havregryn, kokosflingor, nötter och mandel, pumpakärnor, mandlar, linfrön, sesamfrön, solrosfrön, kanel och kardemumma.
Tillsätt kokosolja och honung/agave sirap.
Blanda väl så att grynblandningen är täckt av oljan och honungen. 





Bred ut på bakplåtspapperet och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Kom ihåg att röra om blandningen med 10 minuters mellanrum för att få en jämn gyllenbrun färg.
Låt granolan svalna. 
Tillsätt torkad frukt och bär. 

Förvara granolan i en glas- eller plåtburk mörkt och svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar