Du behöver för 3-4 personer:
Sataysås:
3 dl jordnötter salta, finhackade i mixer
2 msk ketjap manis (söt soyasås)
4 st salladslökar, hackade i fina fina bitar
2 schalottenlökar, hackade
3 st vitlöksklyftor, hackade
2 msk sambal oelek
1/2 dl kokosolja
2-3 st limeblad
ev 1 tsk galangal pulver
2 msk riven färsk ingefära
1 st kokosmjölk
4 st citrongräs, den mjuka delen hackad i fin fina bitar
Japansk soja
Vatten
... om du inte hittar Ketjap Manis så kan du använda lite muscovadosocker istället
3 st stora kycklingfiléer
3 dl ris
Några kvistar färsk koriander
Gör så här:
Stek salladslökar, lök och vitlök i kokosolja tillsammans med den hackade citrongräset tills de blivit mjuka
Blanda i jordnötterna, ingefäran, ev galangal, sambal oelek, Ketjap Manis och kokosmjölken
Låt den koka upp och sjud i 20 minuter, häll i lite vatten om det behövs
Smaka av med
Kycklingen skall skäras i små bitar och sedan stekas nästan knaprigt eller tills den fått färg i stekpanna
Servera med nykokt basmatiris och färsk inlagd gurka!
En god Chardonnay är utmärkt till sötman från jordnötssåsen... eller Riesling... eller som här - en fantastisk Loureiro från Portugal
Glöm inte strö på några blad koriander i rätten. Smaskens!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar