söndag 12 augusti 2012

Satay Gai

Har man aldrig gjort kycklingsatay då är dags... det är så enkelt så man kan knappt tro det. Här kommer receptet vi använde oss av!

Du behöver för 3-4 personer:

Sataysås:
3 dl jordnötter salta, finhackade i mixer
2 msk ketjap manis (söt soyasås)
4 st salladslökar, hackade i fina fina bitar
2 schalottenlökar, hackade
3 st vitlöksklyftor, hackade
2 msk sambal oelek
1/2 dl kokosolja
2-3 st limeblad
ev 1 tsk galangal pulver
2 msk riven färsk ingefära
1 st kokosmjölk
4 st citrongräs, den mjuka delen hackad i fin fina bitar
Japansk soja
Vatten

... om du inte hittar Ketjap Manis så kan du använda lite muscovadosocker istället

3 st stora kycklingfiléer
3 dl ris
Några kvistar färsk koriander

Gör så här:
Stek salladslökar, lök och vitlök i kokosolja tillsammans med den hackade citrongräset tills de blivit mjuka
Blanda i jordnötterna, ingefäran, ev galangal, sambal oelek, Ketjap Manis och kokosmjölken
Låt den koka upp och sjud i 20 minuter, häll i lite vatten om det behövs
Smaka av med 

Kycklingen skall skäras i små bitar och sedan stekas nästan knaprigt eller tills den fått färg i stekpanna

Servera med nykokt basmatiris och färsk inlagd gurka!


En god Chardonnay är utmärkt till sötman från jordnötssåsen... eller Riesling... eller som här - en fantastisk Loureiro från Portugal

Glöm inte strö på några blad koriander i rätten. Smaskens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar