söndag 8 mars 2015

Pastéis de nata

Portugisisk bakelse som som kan betraktas som nationalbakelsen, finns och säljs överallt i Portugal!


Du behöver:

2 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 kanelstång
3/4 dl vatten
1 krm vaniljpulver
3 äggulor
en nypa salt

5 smördegsplattor



Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.

Börja med vaniljkräm

Lägg socker, kanelstång, vatten och vanilj i en kastrull. Koka upp och låt koka i 1 minut. Plocka bort kanelstången från sockerlagen och ställ blandningen åt sidan

Vispa ihop mjöl och 1/4 dl mjölk i en liten skål. Ställ åt sidan. Koka upp resterande mjölk i en annan kastrull och tillsätt mjölk- och mjölblandningen under vispning

Vispa ner sockerlagen i en tunn stråle i mjölksmeten

Vispa upp äggulorna lätt och blanda med några matskedar av den varma mjölksmeten. Häll ägguleblandningen i den varma mjölksmeten, tillsätt salt och värm försiktigt på medelvärme. Se till att röra hela tiden och låt inte krämen koka så slipper du äggbitar i krämen. Låt tjockna en aning

Sila upp krämen i en skål, täck ytan med plastfolie och låt svalna till rumstemperatur

Skär smördegsplattorna i bitar så stora att man kan klä muffinsformer med dessa bitar

Fyll formarna med vaniljkräm. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i ungefär 15-20 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar