Malaysisk kokos- och currysoppa som kan göras på många olika sätt. Det viktiga är Laksa blandningen (Laksa paste) som du mixar till.
Du behöver följande ingredienser för den här varianten...
Laksa paste:
4 vitlöksklyftor
1 limefrukt, juice och zest
10 Macadamia nötter, eller Cashew
2 tsk Sambal oelek
1 msk kokosolja
2-3 schalottenlökar, fint hackade
1 bit färsk ingefära, 3x3 cm, skuren i småbitar
2 tsk strimlad färsk citrongräs
3 röda chilifrukter, i små bitar, utan kärnor om mildare smak önskas
ev. korianderrot i bitar (om du köper koriander från asiatiska butiker brukar man få den med rötterna)
Laksa soppan:
1 brk kokosmjölk
1 st Zucchini i tunna skivor
3 dl grönsaksbuljong
salt
limejuice, testa dig fram till din smak
till serveringen:
Tofu, fast och skuren i bitar, stekta
Champinjoner eller annan svamp, stekta bitar
Kokta risnudlar, vi använde Sobanudlar 100% bovetemjöl
1/2 gurka i skivor
1 jalapeño i mycket tunna skivor
1 handfull koriander
Gör så här:
Börja med pastan, lägg alla ingredienser till pastan i en mixer och mixa till en slät konsistens
Värm upp en kastrull eller lågpanna med kokosoljan i
Sautera pastan i någon minut för att få fram smakerna
Häll i kokosmjölken och grönsaksbuljongen, smaka av med salt och limejuice
Koka upp, sänk värmen och låt det sjuda tillsammans med zucchinin i några minuter
Rör om då och då och justera smakerna, använd mer buljong om nödvändigt
Servera soppan tillsammans med de skivade jalapeños och gurkan
Lägg i tofubitarna och ev. svamp, strö med koriander
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar